srna-parastos-zeljeznicari (2)Za 28 željezničara prijedorskog željezničkog čvora “Željeznica Republike Srpske”, poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Prijedoru je danas služen parastos.

Predsjednik Boračke organizacije željezničkog čvora Prijedor Milojica Rendić rekao je da se i danas, kao i prethodnih 18 godina, ovim činom odaje počast srpskim herojima koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

“Svake godine u okviru obilježavanja 12. maja, Dana željezničara i krsne slave ŽRS-a, Svetog Vasilija Ostroškog, na ovaj način se sjećamo svojih poginulih radnih kolega i saboraca”, rekao je Rendić novinarima u Prijedoru.

On je podjsetio da je uz pomoć uprave ŽRS-a, Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca grada Prijedora i šest sindikata ŽRS-a u Prijedoru prije dvije godine podignut novi spomenik sa imenima i likovima 28 stradalih saboraca.

srna-parastos-zeljeznicari (1)Dejan Stojnić, sin poginulog borca, radnika željezničkog čvora Prijedor, rekao je da je zahvalan ovom preduzeću što svake godine organizuju pomen poginulim borcima.

“Zahvalan sam što nas, djecu poginulih boraca, još zapošljavaju i vode računa o nama i nadam se da će u budućnosti sve više djece biti zaposleno”, rekao je Stojnić.

Osim porodica poginulih željezničara i predstavnika Boračke organizacije željezničkog čvora Prijedor, pomenu su prisustvovali radne kolege iz Prijedora i Banjaluke, predstavnici više sindikalnih organizacija ŽRS-a, Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca grada Prijedora.

Spomen-obilježje poginulim željezničarima iz Prijedora nalazi se ispred muzejskog primjerka parne lokomotive na željezničkoj stanici.

SRNA