Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas nacrt budžeta za 2024. godinu u iznosu 72.258.350 KM , a javna rasprava, koja prethodi prijedlogu, održaće se u onlajn formi od 11. do 18. decembra.

Načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora Maja Kunić navela je da je nacrt za iduću godinu manji za 13,5 odsto od rebalansa budžeta za ovu godinu iz razloga što nisu uvrštena namjenska neutrošena sredstva dobijena u ovoj godini putem kredita, od Vlade i iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

“Nisu uvrštena u nacrt 2024. godini jer se očekuje realizacija na teret 2023 godine. Za sve ove projekte, gotovo za sve, raspisan je tender ili je u proceduri raspisivanje tendera. Uglavnom, to su ova investiciona sredstva”, rekla je Kunićeva novinarima.

Ona je naglasila da su povećane stavke za sportske klubove, za udruženja u oblasti amaterizma, za studentske stipendije, da se prvi put u nacrtu budžeta grada pojavila stavka za kupovinu udžbenika za učenike osnovne škole od 5. do 9. razreda – 610.000 KM, kao i stavka za sufinansiranje projekata zajednica etažnih vlasnika – 200.000 KM.

“Ministarstvo finansija je dalo preporuke da smanjimo rashode po osnovu ličnih primanja. Mi ćemo svakako morati ispoštovati ovu preporuku. Rashode ćemo smanjiti, ali nećemo odustati od toga da insistiramo na određenom povećanju kada su u pitanju i zaposleni u Gradskoj upravi i budžetskim korisnicima”, dodala je Kunićeva.

Odgovarajući na pitanje o dogovoru sindikata i poslodavca u Gradskoj upravi da se od 1. januara iduće godine plata zaposlenih poveća za pet posto, a u toku godine za još pet posto, Kunićeva je rekla da grad neće odustati od te inicijative.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor ponovio je da je fokus budžeta na obrazovanju, kulturi i sportu.

“Treba biti realan i reći – sam budžet po sebi nije razvojni”, rekao je Javor i dodao da bez obzira na to ima stavki za pomoć privredi i poljoprivredi i raznih vrsti podsticaja.

Odbornici i predstavnici Gradske uprave koji prisustvuju sjednici danas nose bijele vrpce u znak podrške globalnoj kampanji 16 dana aktivizma.

Usvojeni su izvještaji o radu Centra za prikazivanje filmova, Galerije “Sreten Stojanović”, Razvojne agencije “Preda” i o realizaciji Odluke o dopunskim pravima boraca, RVI i porodica poginulih boraca i umrlih RVI za 2022. godinu, a iz dnevnog reda povučen je izvještaj o radu Pozorišta Prijedor.

Gradski parlament dao je saglasnost za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja privrednim društvima “Niskogradnja Kečan” i “Ventura Minerals” i usvojio novu odluku o imenima ulica i trgova.

Nakon tri godine v.d. mandata, danas je punim mandatom imenovan Ranko Kolar za načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu. Dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove razriješen je Dragoslav Kabić koji odlazi na drugu dužnost – direktora “Vodovoda”, a za v.d. načelnika ovog odjeljenja imenovan je Aleksandar Šobot.

prijedorgrad.org