glas-nova zanimanjaU srednjim školama u Republici Srpskoj u školskoj 2015/16. godini planiran je upis 11.712 učenika, a svršeni osnovci imaće šansu da upišu novo zanimanje – agroturistički tehničar, za koje je privreda pokazala veliko interesovanje.

Kako su istakli u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, zanimanje agroturistički tehničar je četvrtog stepena složenosti u struci poljoprivreda i prerada hrane, i u planu je da bude upisano jedno odjeljenje u Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Prijedoru.

– Učenici će zahvaljujući ovom novom zanimanju biti osposobljeni da poljoprivredne proizvode sa sopstvenog imanja plasiraju kroz ponudu u seoskom turizmu, jačaće razvoj ruralnih – seoskih područja, a biće stvoren i preduslov za ostanak mladih na selu kroz samozapošljavanje, njegovanje tradicije i autentičnost naših sela – istakli su u Ministarstvu.

Naglasili su da uvođenje zanimanja agrotehničar u nastavu prati evropske trendove u razvoju agrobiznisa, jer afirmiše tri značajne privredne grane: poljoprivrednu proizvodnju, turizam i ugostiteljstvo.

– Sa završetkom školovanja u ovom zanimanju pružaju se velike mogućnosti zapošljavanja u oblasti seoskog i eko-turizma i ugostiteljstva – ističu u Ministarstvu.

U Ministarstvu su podsjetili da su u školskoj 2014/2015. godini uvedena nova zanimanja, i to tri u okviru struke mašinstvo i obrada metala gdje su umjesto mašinskog tehničara stigla dva nova zanimanja četvrtog stepena složenosti – mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i mašinski tehničar za vozače i motorna vozila. Uvedeno je i jedno novo zanimanje trećeg stepena složenosti – mehaničar grejne i rashladne tehnike, a u struci trgovina i turizam su umjesto ugostiteljsko-kulinarskog tehničara ubačena dva zanimanja četvrtog stepena složenosti – ugostiteljski tehničar i kulinarski tehničar.

U 2014/2015. godini učenici su najviše bili zainteresovani za gimnazijsko obrazovanje, zatim za struke ekonomija, pravo i trgovina, elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala i zdravstvo. Nije bilo interesovanja za zanimanja u struci geologija, rudarstvo i metalurgija, a malo interesovanje je vladalo i za zanimanja u strukama tekstilstvo i kožarstvo, hemija, nemetali i grafičarstvo i ostale djelatnosti.

Fizioterapeutski tehničar

Srednja škola “Nikola Tesla” u Šamcu planira da iduće školske godine upiše pet odjeljenja sa ukupno 140 učenika, a prvi put u toj školi biće omogućen i upis na smjer fizioterapeutski tehničar.

– Planiramo da upišemo po jedno odjeljenje gimnazije, te smjerove ekonomski tehničar, farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar i automehaničar-bravar sa po 28 učenika – rekao je direktor te škole Milivoje Džombić.

Glas Srpske