U Prijedoru je danas u okviru Projekta “Link za saradnju” postavljena “pametna klupa” koja, između ostalog, omogućava besplatnu internet konekciju i punjenje baterija na uređajima i električnim trotinetima, a ima i beskontaktni punjač za telefone.

Dragan Došen, predstavnik Agencije lokalne demokratije Prijedor izjavio je novinarima da je jedna ovakva klupa osim u Prijedoru postavljnea u još 11 lokalnih zajednica koje su učestvovale u Projektu “Link za saradnju”.

“Projekat je trajao tri godine i u njemu su sa ove regije pored Prijedora, učestvovale opštine Kostajnica i Novi Grad, a njegova osnova je jačanje i poboljšanje saradnje lokalnih uprava i civilnih organizacija odnosno samih građana”, rekao je Došen.

On je dodao da je projekat bio vrijedan oko million KM te da su u sklopu njega realizovani i grantovi za nevladine organizacija, kojih je samo u Prijedoru bilo tri te da se nada nastavku projekta , odnosno drugog ciklusa u kojem bi u naredne tri godine učešće iz ove regije uzele i opštine Kozarska Dubica, Oštra Luka i Krupa.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacija Aleksandar Milješić izjavio je da je pametna klupa bila samo jedna od aktivnosti u Projektu “Link za saradnju” koji za cilj ima jačanje kapaciteta civilnog društva.

“Ovo je jedna od aktivnosti čija je realizacija inicirama istaknutim potrebama od strane građana jer pametna klupa ima simbolilnu povezanost između Gradske uprave i naših sugrađana i nadam se da će biti od koristi i njima i turistima i posjetiocima našeg grada”, rekao je Milješić.

Ova projektna aktivnost će služiti Gradskoj upravi kao alat za komunikaciju sa građanima putem instaliranog softvera.

Osim softvera, smart klupa ima i prikaz na kojem će biti projektovane informacije o projektu “Link za saradnju”, informacije o gradu te će poslužiti za animiranje građana da koriste komunikacijski softver.

Interaktivni prikaz može poslužiti i kao promotivni panel za potrebe Gradske uprave, ali i u komercijalne svrhe kao reklamni prikaz.

Projekat “Link za saradnju” finansiran je sredstvima EU, posredstvom Agencije lokalnih demokratija iz Mostara.

Pametna klupa instalirana je na Trgu oslobođenja kod spomenika dr Mladenu Stojanoviću.