dan grada prijedora 2015-plakatMaj mjesec će i ove godine biti u znaku obilježavanja 16. maja, dana grada Prijedora.

Ulične trke, Festival horova „Zlatna vila“, gostovanje stranih delegacija, koncerti, izložbe, pozorišna predstava, sportske manifestacije, samo su dio događaja kojima grad Prijedor želi da se oduži svojim građanima i prikaže se u pravom svjetlu.

Na 15. Međunarodnom festivalu horova „Zlatna vila“ koji će biti održan 8. i 9. maja od 19:30 časova, učestvovaće devet horova koje će ocjenjivati stručni žiri ali i publika.

Za 10. maj od 8:00 časova predviđen je Planinarski pohod na Kozaru koji organizuje Planinarsko društvo „Klekovača“. Istoga dana u podne će biti održan i Košarkaški turnir veterana „Memorijal Duško Ostojić-Dule“. Te večeri od 20:30 časova predviđeno je otvaranje 9. Festivala crteža i muzike u Galeriji 96 te džez koncert „Dejan Milutinović trio“ Beograd.

U ponedjeljak, 11. maja od 20:30 časova, u Muzeju „Kozare“ će biti predstavljena izložba crteža iz likovne zbirke Muzeja, a dan kasnije Pozorište Prijedor će od 20:00 časova u sklopu obilježavanja Dana grada izvesti predstavu „Rabulizam“ koju je prema djelu Muhidina Šarića režirao Ratko Orozović.

Srijeda, 13. maj, je rezervisana za izložbu „Mala moja…“ Branko Ćopić, posvećenu 100. godišnjici rođenja velikog pisca a koja će se održati u Lapidarijumu Muzeja Kozare. Iste večeri u Galeriji 96 biće održan koncert Dunje Simić „Najljepše operske arije“.

dan grada prijedor 2015-programMeđunarodne ulične trke „Prijedor 2014“ koje se održavaju po 22. put biće održane u četvrtak, 14. maja od 15:00 časova, pod motom „Volim Prijedor“, a očekuju se brojni trkači, od najmlađih „cicibana“, preko školaraca do seniora i seniorki.

Petak, 15. maj, rezervisan je za Svečanu akademiju povodom Dana grada Prijedora koja će biti održana tačno u podne u Pozorištu Prijedor i na kojoj će biti dodijeljena ovogodišnja priznanja i plakete. Prije toga, od 11:00 časova mališani Dječijeg vrtića „Radost“ nastupiće na platou ispred zgrade Gradske uprave. Za 11:30 časova predviđeno je polaganje vijenaca ispred Spomenika „Za krst časni“ te ispred Spomenika u parku na Pećanima.

Iste večeri, od 21:00 čas na Trgu Majora Zorana Karlice biće održan koncert Nataše Bekvalac.

U subotu, 16. maja, tačno u podne ispred zgrade Gradske uprave polazi Šesnaestomajska biciklijada. Iste večeri u Pozorištu Prijedor od 19:00 časova biće održana promocija knjige o prijedorskom rukometu, dok je za 20:30 časova u Galeriji 96 predviđena izložba radova sa 9. Festivala crteža i muzike te džez koncert Jelena Jovović (vokal) i Aleksandar Grujić (klavir).

Za nedjelju, 17. maj, predviđen je tradicionalni šahovski turnir koji počinje u 10:00 časova u motelu Atlantis, čime će biti završen zvanični program obilježavanja 16. maja, Dana grada Prijedora.

Tekst – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Gradska uprava Prijedor