dbauMladi možda i čuju poruku koju bendovi nose, ali nema u njima akcije, nekog bunta, želje za promjenom, svi su jaki ispred tastatura i monitora, ali kad dođe vrijeme za akciju svi ostaju tamo gdje i jesu, za svojim kompjuterima. Teško da muzika nešto može da promijeni, ali ako i jednog čovjeka uspijemo natjerati da razmisli o sebi i svom životu, uspjeli smo.

Urbana facebook legenda veli da je bend DBAU nastao pred 1. maj 2002. Nakon nekoliko proba udbaši se prijavljuju na tradicionalni koncert za Praznik rada na Mrakovici, Kozara. Muzika sa kojom se DBAU tada predstavio bila je sasvim drugačija od onog što je prijedorska publika navikla da čuje (neko ju je nazvao “live dance” što je i najbliže opisu).

Zvuči gotovo pa filmski, kao neka sporedna radnja iz priče o doktoru Mladenu, recimo… U svakom slučaju – bio je dernek, proleće, bila je Kozara… i šta ćeš lepši okvir za početak dobre priče. Imali su i nešto produženije ime Dbau Iza Đale, što je unosilo dodatnu zbrku međ one koji su se naglo i nepovratno primali na njihov sound, jer, geografski gledano (i doslovce) iza Đale mu dođe Mađarska… Valjda su zato, nakon izvesnog vremena, ovi nestašni dječaci rešili da bar ponegde (a ponegde i ne) skrate svoje ime… Kasnije, puno kasnije, otkrio sam da je zapravo reč o šatrovštini, u kojoj njihova igra slogovima dobija sasvim novi smisao – Udba Iza Leđa.

Njihov novi album “Doktor Red” pripreman je dugo i studiozno, puštali su jedan po jedan singl i ispitivali teren, reakcije publike, osluškivali bilo regionalnih medija. Odabrali Zdenka Franjića za izdavača. I grunuli svoj tovar jeda i muke, bez kočenja, niz brdo – ravno međ one koji će ih bez rezerve razumeti, takođe od duševnog bola zgrčene, ali još uvek bez podignutih ruku u znak bezuslovne predaje Sistemu! Jedna od najvećih svetskih radio stanica za elektronsku muziku „Digitally Imported“ iz New Yorka preuzeo je nekoliko pesama i emituje ih…

Odakle crpite snagu i ideje za održavanje rada benda i muziku koju izvodite?

Dino: Iz svakodnevnog života koji nas okružuje, čiji smo na žalost sudionici i mašte u koju često pobjegnemo kad nam se sve smuči. A što smo stariji sve nas više stvari pogađa i sve vidimo jasnije, ali nas i u neku ruku borba čini jačima i iskusnijima, pa se to i osjeti u našem radu. Ipak, sviranje je nešto što nas čini sretnima, tako da nam ne pada teško sve to, već u suštini uživamo.

Da li DBAU ima poruku koju želi da prenese kroz muziku?

Simke: Poruka je kako ostati normalan u ovo turbulentno vrijeme i kako ostati dosljedan našoj ideji uz reprodukovanje svih velikih rnr ideja. Ali, na žalost, rnr nema značaj niti uticaj kao nekada jer se sve svodi na jeftinu zabavu i brzu konzumaciju.

Koje su najveće poteškoće sa kojim se autorski bendovi danas suočavaju?

Đomla: Nema dovoljno medijske pažnje za autorske bendove, klubovi uglavnom preferiraju jeftine cover bendove, a jako je teško doći do slušaoca i preko interneta i društvenih mreža, jer današnji čovjek je pretrpan negativnim, besmislnim i bespotrebnim informacijama, a neki “muzički rudar” koji traga za dobrim autorskim bendom treba da uloži jako puno vremena da iskopa isti.

Vaš novi album ”Doctor Red” nosi veliku dozu realnosti. Mislite li da vašom muzikom možete nešto da promijenite, da nekom otvorite oči?

Dino: Mislim da se na muziku danas vrlo malo obraća pažnja, pogotovo na alternativnu. Mladi možda i čuju poruku koju bendovi nose, ali nema u njima akcije, nekog bunta, želje za promjenom, svi su jaki ispred tastatura i monitora, ali kad dođe vrijeme za akciju svi ostaju tamo gdje i jesu, za svojim kompjuterima. Teško da muzika nešto može da promijeni, ali ako i jednog čovjeka uspijemo natjerati da razmisli o sebi i svom životu, uspjeli smo.

Šta mislite o trenutnoj sceni na prostoru bivše Jugoslavije i da li po vama DBAU ima mjesto na njoj koje zaslužuje?

Simke: Scena je raznolika i kvalitetna i ima jako dobrih izvođača i autora.Teško je definisati šta i gdje je naše mjesto na sceni ali definitivno mislimo da zaslužujemo više, kao i što i svaki radnik očekuje veću platu za svoj rad hahahaha.

Kako teče promocija novog albuma i da li ste zadovoljni odzivom publike na novi materijal?

Đomla: Još uvijek se ta priča odmotava, idemo, sviramo, promovišemo novi album, sviramo gdje nas god zovu ali u svakom slučaju želimo više i bolje. Upravo smo izbacili spot za pjesmu “Bejb” koja se kao singl emituje na dosta radioiI televizijskih stanica. Nadamo se da tek dolazi vrijeme za “Doctor Red”.

DBAU godinama slovi za jedan od najoriginalnijih bendova na ex-Yu sceni, možemo li očekivati još novih pjesama, novog zvuka, pošto je svaki album donosio svoj pečat?

Dino: Biće nešto, vrijedno radimo, iako je možda još rano o tome pričati jer je aktuelan novi album, ali ima novih pjesama, na probama se uvijek nešto rodi tako da sigurno možemo obećati novih pjesama, a kada i kako će sve to da zvuči, ni sami ne znamo, to su stvari koje dođu same po sebi. A vjerujem da će i neki budući material donijeti nešto novo, ali uvijek uz DBAU pečat.

Poruka ljudima koji vas slušaju ali i onima koji do sada nisu upoznati sa vašim radom?

Simke/Đomla: Ljudima koji nas slušaju nikakva poruka nije potrebna, a ovim koji nisu nek odvoje malo vremena i preslušaju našu muziku. Ostanite normalni, zdravi, pametni i lijepi i… slušajte DBAU.

Kratka hronika moći

DBAU u zimu 2003. snimaju prvi materijal pod nazivom „Dbaushtel“ . Članovi benda su se (s)našli u ulozi snimatelja i producenata, a album dobija odlične kritike te krajem juna 2004. kreću na turneju pod nazivom “ Wired Mobile Fest “ ( Kruševo, Tuzla, Subotica, Ruma, Novi Sad-EXIT 04.). Početkom jula 2005. Ponovo su na turneji „Express Tour“ (Prijedor, Banja Luka, Sombor, Čoka, Novi Sad-EXIT FEST 05.). Ređaju se nastupi – Banja Luka, Brčko, Sombor, Jelah (Rastok Fest), Novi Sad, Sarajevo, Tuzla… U aprilu 2006. sa dva sjajna benda Antenat (HR) i Red Five Point Star (SLO) kojima se kasnije priključuje i Mach Shau (ITA), polaze na turneju po Francuskoj, Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Tour pod nazivom „Exchange Tour 2 – European bands travelling across Europe“ je pokorio gradove – Marseille, Toulouse, Paris, Milano, Castelfranco, Ljubljana, Zagreb. „Dagoja bus culture“ je kompilacija i dvd koja izlazi nakon turneje na kojoj DBAU učestvuje sa tri pesme snimljene sa gostima iz Francuske. DBAU se pojavljuje na kompliaciji „Diskobajagi“ na kojoj je Dj Branski (Dubioza Kolektiv) radio remixe bosanskim bendovima. Krajem 2009. godine izašao je album „Mašina“ za sarajevsku fondaciju „Ekipa“ i snimljeni su spotovi za singlove „Moj prostor“ i „Punkboy“ koji se pored bosanskih medija emituju i na Mtv Adria… DBAU je 2010.godine bio u konkurenciji za Rock & all album godine za nagradu Indexi. Četiri godina kasnije sjajni prijedorčani objavljuju svoj drugi studijski album „Doctor red“ za legendarnu etiketu “Slušaj Najglasnije”. Tokom aprila meseca njihov video spot za pesmu “Bejb” stigao je i do famozne MTV “Domaćice”. Postavu čine: Dino Mrkalj – gitara, Siniša Aleksić -gitara / glas, Mladen Novaković -bas i Petar Đikić -bubanj.

www.rockomotiva.com