medDo početka maja meseca u Republici Srpskoj bi trebalo da bude uspostavljena evidencija pčelinjaka i pčelara. Cilj je lakši nadzor nad pčelinjacima i lakša kontrola zdravstvenog stanja pčelinjih društava, te provođenje agrarne politike. Za pčelare koji ne pribave identitikacionu pločicu slede i kazne.

Na osnovu Zakona o pčelarstvu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić je doneo Pravilnik o uvođenju evidencije pčelara i pčelinjaka na teritoriji Republike Srpske. Po tom pravilniku svaki pčelar koji ima pčele u Srpskoj dužan je da se prijavi i pošalje podatke vezane za pčelinjake i katastarsku česticu na kojoj se isti nalazi. Pčelari se inače prijavljuju preko svojih udruženja, pčelarskih zadruga ili preko organa lokalne samouprave. Po okončanju prijave pčelari dobijaju rešenje i identifikacionu pločicu na kojoj se nalazi broj, vezan za svaki pčelinjak. U slučaju da pčelar ima više pčelinjaka na različitim lokacijama, za svaki se dobija posebna identifikaciona pločica, koja se mora istaknuti na ulazu u pčelinjak. Ukoliko pčelar svoj pčelinjak seli zbog ispaše, identifikaciona pločica ide sa pčelinjakom, a pčelar je dužan da prijavi svaku novu lokaciju.

rajko radivojacIstovremeno, ova evidencija služi zaposlenima u resornom ministarstvu da imaju nadzor nad pčelinjacima, kao i kontrolu nad zdravljem pčelinjih društava, te za provođenje agrarne politike. Za nešto više od mesec dana od donošenja Pravilnika manje od jedne četvrtine pčelara sa prijedorskog područja je preuzelo rešenja i identifikacione pločice, a za nepostavljanje iste pčelarima sledi kazna od 500 do 1.500 KM.

Predsednik Udruženja „Prva pčela“ Rajko Radivojac kaže da je ovo zakonska obaveza svakog pčelara da prijavi svoj pčelinjak i bude upisan u bazu.

– Mi smo te zahteve podneli grupno da olakšamo ceo proces našim članovima, a ovo je proces koji traje. Svi članovi ovog udruženja su podneli zahtev ministarstvu i njihovi pčelinjaci su upisani u bazu RS. Identifikacione pločice su stigle u Agenciju za pružanuje stručnih usluga u poljoprivredi u Prijedoru i pčelari ih tamo mogu preuzeti, ukoliko nisu do sada. Za ne upisivanje pčelinjaka je predviđena i kazna, a pčelarima ovo u konačnici znači da se oblast pčelarstva uređuje, što je dobro i zbog podsticaja i projekata i to svakako podržavamo – kaže Radivojac.

Udruženje „Prva pčela“ u Prijedoru broji oko 100 članova koji ukupno imaju oko 6.000 košnica.

Kazne od 500 do 1. 500 KM

Bez oznake, pčelar neće moći da prodaje svoje proizvode, niti da učestvuje na raznim sajamskim manifestacijama, kao ni da konkuriše za podsticaje koje dodeljuje resorno ministarstvo. Za nepsotavljanje identifikacionih pločica za pčelare su predviđene kazne od 500 do 1.500 KM.

Euro Blic – G.Kaurin
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com