srna-porodicne firmeNema preciznih statističkih podataka o broju porodičnih firmi u Republici Srpskoj, ali se s velikom pouzdanošću može reći da u ovu kategoriju spada više od 95 odsto ukupnog broja privrednih društava u Srpskoj, izjavio je danas autor projekta “Porodične firme – stub razvoja ekonomije” Dragan Močević.

“Porodične firme su stub razvoja svake ekonomije i cilj projekta kojeg provodi Centar za edukaciju `Pro eduka` iz Banjaluke jeste da ukaže na značaj porodičnih firmi za privredu Republike Srpske”, rekao je Močević novinarima u Prijedoru, gdje je danas održan okrugli sto o porodičnim firmama.

On je pojasnio da se porodičnom smatra svaka firma u kojoj 25 odsto vlasničkih ili upravljačkih akcija posjeduje jedna osoba ili jedna porodica.

“U svjetskoj ekonomiji porodične firme generišu od 50 do 60 odsto bruto društvenog proizvoda i zapošljavaju više od 60 odsto radne snage. Utoliko je i značaj porodičnih firmi za privredu Republike Srpske veći jer bi one trebalo da budu generator novog zapošljavanja”, naveo je Močević.

On je dodao da projektne aktivnosti obuhvataju istraživanja, seminare, okrugle stolove, poslovne forume i publikacije.

“Namjera je da pomognemo privrednicima da prevaziđu najveće izazove kao što su transfer iz prve u drugu generaciju, strategija nasljeđivanja, angažovanje neporodičnih menadžera i brojne druge izazove sa kojima se susreću u poslovanju”, rekao je Močević.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković rekao je da je grad prepoznao značaj porodičnih firmi koje su jedan od stubova razvoja Prijedora i Republike Srpske i da je zato današnji okrugli sto i organizovan.

“Otvorićemo sve teme od interesa za ljude koji učestvuju, žive i rade u tim firmama. To je specifičnost i nešto na čemu treba da se poradi, a stručnjaci iz raznih oblasti će dati svoja mišljenja i odgovore na neka operativna pitanja”, naveo je Đaković.

U Prijedoru su danas predstavljeni i rezultati najnovijeg istraživanja o porodičnim firmama u Republici Srpskoj i omogućena diskusija o konkretnim svakodnevnim i dugoročnim izazovima s kojim se vlasnici i menadžeri suočavaju u vođenju i upravljanju porodičnim firmama.

SRNA