prijedor-april 2015U Prijedoru je lani došlo do znatnog pada maloljetničkog kriminiliteta u poređenju sa 2013. godinom, kao rezultat mjera Akcionog plana za sprečavanje i suzbijanje maloljetničke delinkvencije na području grada Prijedora za period 2014-2016. godina.

“U 2013. godini bilo je 110 postupka koji su vođeni prema maloljetnim počiniocima, i to 62 krivična djela, a 48 prekršajnih, dok su u 2014. godini bila 63 postupka, i to 25 krivičnih, a 37 prekršajnih”, rekla je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora LJiljana Babić.

Ona je pojasnila da su razlozi ovakvog trenda u organizovanom i sistematičnom pristupu prevenciji maloljetničkog krimininaliteta, umreženom i koordinisanom djelovanju institucija koje se bave ovom problematikom i stvaranju uslova za adekvatniju primjenu zakonskih odredbi koje regulišu ovu oblast.

Godine 2010. Prijedor je potpisao memorandum sa ministarstvima za ljudska prava i izbjeglice i pravde BiH, ministarstvima zdravlja i socijalne zaštite, te pravde Republike Srpske, Ministarstvom rada i socijalne politike FBiH i Vladom Brčko distrikta.

Imenovana je radna grupa koju čine predstavnici lokalne uprave, policije, obrazovanja, socijalnog sektora, nevladinog sektora i pravosuđa, a uz podršku lokalne zajednice otvoren je dnevni centar za djecu u sukobu sa zakonom.

Prvi akcioni plan za sprečavanje i suzbijanje maloljetničke delinkvencije lokalni parlament usvojio je 2011. godine, čime je Prijedor postao prva lokalna zajedica u Republici Srpskoj koja je usvojila takav dokument.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com