pavic-dani cvijeca 2015 (1)Proizvodnja cvijeća je ekonomska, a ne samo estetska kategorija ili hobi, i manifestacija “Dani cvijeća” ima za cilj da proizvođače učvrsti u tom uvjerenju, izjavio je danas gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

“Oni će potom uticati na to da se jedan broj ljudi počne baviti proizvodnjom cvijeća, jer se to radi kod svoje kuće i uglavnom vlastitom radnom snagom, te je samozapošljavanje možda najbolje upravo u ovoj kategoriji”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru, gdje se danas završava privredno-turistička manifestacija “Dani cvijeća 2015”.

On je naveo da je manifestacija održana sedmi put, da je postala tradicija u gradu i da su se na nju navikli i cvjećari i građani koji dolaze da kupe cvijeće, da vide asortiman i da se konsultuju šta kod njih najbolje može uspijevati.

“Grad podržava ovu manifestaciju i za nju smo odvojili najljepši gradski trg. Ove godine traje i nešto duže, proizvođačima omogućava da se predstave i prodaju, a ljubiteljima cvijeća da ukrase svoje balkone, bašte i vrtove, budući da se održava u vrijeme sadnje cvijeća”, istakao je Pavić.

Prijedor ima desetak registrovanih proivođača cvijeća u plastenicima, a iz gradskog budžeta ostvaruju godišnje podsticaje od jednu KM po metru kvadratnom.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

pavic-dani cvijeca 2015 (2) pavic-dani cvijeca 2015 (3) pavic-dani cvijeca 2015 (4)