glas-zdravlje iz plastenikaSiniša Končar iz Čirkin Polja kod Prijedora, iako je po zanimanju mašinski inženjer, minule zime je zagazio na potpuno nepoznat teren proizvodnje organske hrane, a uskoro će početi da ubire plodove svog rada.

Končara je životni put vodio od Prijedora do Vojvodine, gdje se sa roditeljima odselio 1948. godine. Odlučio je, ipak, da se vrati u rodni grad i da se posveti proizvodnji zdrave hrane. U dvorištu je postavio savremeni plastenik površine oko 200 kvadrata, u koji je uložio 10.000 evra, a posadio je sve što se može naći u poljoprivrednoj apoteci.

– Zemlja nije ničim tretirana, 30 godina na njoj ništa nije sijano i samo sam joj malo promijenio strukturu dodavanjem uljike – rekao je Končar.

Kazao je da je davno shvatio da se ljudi na Balkanu loše hrane i da je jedan od uzroka pada imuniteta dugotrajna termička obrada povrća.

– Da bih izbjegao ljekare i pojačao imunitet tragao sam internetom za informacijama i shvatio da sirova hrana daje imunitet. U startu sam izbacio neke stvari iz ishrane i tri godine nisam bio čak ni prehlađen, nisam imao grip, niti bilo koju drugu bolest – ispričao je Končar.

U pokušaju da se što zdravije hrani otišao je i korak dalje.

– Mikrogrin je budućnost, jer ćemo svi to jesti, tako da će činiti i 80 odsto moje proizvodnje u plasteniku – kaže Končar.

Pojašnjava da je mikrogin jednostavno zelje, salata i začinsko bilje, koje se bere kada je sasvim mlada biljka. S obzirom na to da nema s kim da podijeli iskustva u ovoj proizvodnji, eksperimentisaće da bi do zime sve bilo spremno za proizvodnju mikrogrina.

– Ako nađem istomišljenike, oni će imati mogućnost da sa mnom jedu. Sve je ovo eksperiment – kazao je Končar.

Na rastanku nas prati miris hljeba pečenog ispod sača, koji je nagovijestio da će Končar uskoro početi i taj posao. Kaže da namjerava da hljeb pravi od spelte, stare sorte žitarice, koja je bogata dijetnim vlaknima, lako probavljiva, kao i da sadrži neke vitamine i minerale kojih nema u pšenici.

Meso

Siniša Končar kaže da zdrava ishrana ne isključuje ni meso, ali ga on peče na vertikalnom roštilju. Objašnjava da tako izbjegne kapanje masnoće po grijaču i uglju i dim, a meso nema ni kontakt sa tiganjem.

Glas Srpske