srna-izlozba inovatori (1)Mladi inovatori, učenici Elektro-tehničke škole u Prijedoru, izložili su danas svoje radove, od kojih je jedan broj bio na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva u Banjaluci.

Direktor škole Dragoja Mijić rekao je da su veoma zadovoljni nastupom na izložbi stvaralaštva mladih u Banjaluci, na kojoj je 500 učesnika predstavilo 350 eksponata, jer su u veoma jakoj konkurenciji osvojili jednu zlatnu plaketu i jednu specijalnu nagradu.

Mijić je naveo da su za izradu koristili doniranu opremu zasnovane na novim tehnologijama koje su im omogućile kompanije “Simens” i “Arcelor Mital”, te posredstvom lokalne razvojne agencije “Preda”, a dio su obezbijedili vlastitim sredstvima.

On je dodao da su među njima prvi put i radovi koji će kasnije služiti u edukativne svrhe, a moći će da služe učenicima za laboratorijske vježbe i parktičnu nastavu.

srna-izlozba inovatori (2)Mentor učenika, autora nagrađenog rada, Nenad Vukota istakao je da su se na Međunarodnoj izložbi “Inost mladih” predstavili sa “Simensovim” logo modulom namijenjenim za rješavanje problema u sušarama.

Za taj rad su dobili zlatnu plaketu, a Vukota navodi da je to zbog toga, jer su korištena dva uređaja novije generacije – logički modul koji zamjenjuje starije relejne šeme i frekventni regulator.

Osim nagrđenih, na izložbi su danas predstavljeni i drugi radovi iz oblasti elektro- energetike, ali i preduzetništva mladih.

Cilj izložbe je bio da se podstakne rad mentora i da se što veći broj učenika uključi u vannastavne aktivnosti.

Po završetku izložbe, održan je i okrugli sto o temi “Kako podstaći i podržati kreativni, vannastavni rad učenika”.

SRNA