Na području Policijske uprave Prijedor u periodu od 02. do 04. juna realizovane su lokalne akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

U istom periodu realizovana je i kontrola učesnika u saobraćaju automatskim mjerenjem prekoračenja dopuštene brzine kretanja pomoću radarskog sistema u vozilu „presretač“.

Tokom trajanja akcije sa akcentom na kontrolu upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola kontrolisano je 367 učesnika u saobraćaju. Zbog počinjenih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja sankcionisana su 42 učesnika, od čega 35 po akcentu akcije.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja su isključena 34 vozača, a zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu u količini preko 1,5 g/kg lišenjem slobode zadržano je pet vozača.

Zbog učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola sankcionisan je jedan pješak.

Tokom trajanja kontrole prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila evidentirano je 111 prekršaja. Najveća brzina kretanja vozila evidentirana radarskim sistemom u vozilu „presretač“ zabilježena je na magistralnom putu Novi Grad – Bosanska Krupa u mjestu Donji Rakani, na dionici puta gdje je dozvoljena brzina kretanja 80 km/h. Vozilo se kretalo brzinom od 143 km/h.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve vozače da poštuju saobraćajna pravila i propise, posebno na vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja i da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci.

PU Prijedor
Foto – ilustracija