U crkvi Svete Trojice u Prijedoru sinoć je održan koncert duhovne muzike u kojem su učestvovali hor Srpskog pjevačkog društva “Vila” i ženska vokalna grupa “Dar” iz Banja Luke.

Riječ je o cjelovečernjem duhovskom koncertu koji se tradicionalno organizuje povodom obilježavanja slave grada Prijedora i crkve Svete Trojice – Duhovi.

Dirigent hora “Vila” Aljoša Novaković izjavio je Srni da je tradicija postala i da ovaj hor otvori koncert, kao i da su se pored tropara “Blagosloven jesi” predstavili kompozicijama domaćih kompozitora duhovnog žanra.

Rukovodilac grupe “Dar” Hilda Hrekes istakla je da je riječ o grupi koja pjeva duhovne pjesme te da im je čast što su pozvani da učestvuju na ovom koncertu.

“Izabrali smo pjesme u duhu praznika i da ljudi osjete taj molitveni duh”, rekla je Hrekes, inače Sirijka koja živi i studira u Banja Luci i njeguje pravoslavnu duhovnu muziku.

“Grupu čini pet djevojaka koje je okupila ljubav prema muzici, posebno duhovnoj muzici i pjevanju na bogosluženju u crkvama, a nedavno nam se pridružilo tridesetak srednjoškolaca”, rekla je Hrekes.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin najavio da će u naastavku duhovskih svečanosti u nedjelju u 9 časova u Crkvi Svete Trojice biti služena sveta liturgija i osveštani slavsko žito i kolač.

On je dodao da će nakon liturgije, pored druženja sa građanima u porti crkve , biti uručene prigodne nagrade autorima likovnih i literarnih radova polaznika Centra “Sunce” i Udruženja “Neven”.

prijedorgrad.org