srna-ambasador kine u prijedoru (2)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je danas da je sa ambasadorom Kine u BiH Dong Čunfengom razgovarao o eventualnom finansiranju izgradnje autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad i rekonstrukciji pruge Banjaluka-Prijedor-Dobrljin, jer su kineski investitori zainteresovani da ulažu u taj dio infrastrukture Republike Srpske.

Pavić je nakon razgovora izrazio zadovoljstvo što je predstavnik jedne od najvećih i najjačih zemalja svijeta boravio u Prijedoru sa kojim je razgovarao o tome šta i koliko kineski investitori investiraju u tom dijelu Srpske i BiH.

On je dodao da su razmijenjena mišljenja i o mogućoj trgovinskoj, ekonomskoj i svakoj drugoj razmjeni između Kine i BiH, s posebnim akcentom na Prijedor.

“Delegacija Prijedora je još ranije dobila poziv da prisustvuje velikom privrednom sajmu kineske privrede u gradu Ningbo od 8. do 12. juna, na kojem će Prijedor, među 16 gradova jugoistočne Evrope, imati priliku da prikaže svoje potencijale za saradnju sa kineskim investitorima”, rekao je Pavić.

srna-ambasador kine u prijedoru (1)Čunfeng je rekao da se upoznao o osnovnim karakteristikama razvoja ovog grada koji smatra jednim od najstabilnijih gradova u BiH i regionu.

“Ova činjenica će značajno doprinijeti privlačenju stranih investicija u ovaj grad” rekao je Čunfeng.

On je dodao da je inicijativa o saradnji sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope stara tri godine i da se već vide rezultati rada, a da je jedan od njih Termoelektrana u Stanarima.

“Predstavnici mnogih kineskih preduzeća došli su da obave razgovore sa partnerima u BiH oko saradnje i mi ćemo nastojati da sa novim vlastima u BiH nastavimo saradnju, potpišemo nove ugovore i krenemo u njihovu realizaciju” istakao je Čunfeng.

On je dodao da će najavljeni sajam u kineskom gradu Ningbo biti prilika da Prijedor ostvari komunikaciju sa kineskim gradovima i da traži šanse, oblasti i projekte za saradnju koji će donijeti uzajamnu korist.

SRNA