U prijedorskoj gradskoj čitaonici u petak su održani “Majski susreti” – književna manifestacija posvećena promociji mladih autora na kojoj su se predstavili pjesnici iz Prijedora, Novog Grada i Banjaluke.

Idejni tvorac manifestacije Anela Sejarić Vujanović izjavila je da je ovo svojevrsni brend ove regije jer daje mogućnost mladima za promociju.

“Danas mladima mnogo pomažu društvene mreže i puno toga im je olakšano, ali prije 19 godina bili smo jedini koji smo davali mladima mogućnost za njihovu promociju”, rekla je Vujanovićeva.

Ona je dodala da je motiv za organizovanje ovih susreta bio njen primjer, jer u vrijeme kada je počinjala kao mlad autor nije imala podršku.

“Kada se pojavite kao mlad talenat vrata su vam prilično zatvorena i morate da se dokažete. To mi je dalo snage da nešto uradim i za sebe i za te mlade ljude”, rekla je Vujanović.

Milica Dragić je novinarima izjavila da piše da bi drugima predstavila šta osjeća i da pokaže šta je naučila budući da studira sprski jezik i književnost.

“Ova manifestacija je posebna jer daje priliku mladima da se predstave i ovo mi je prvi put da se predstavljam na ovakav način”, rekla je Dragićeva.

Slobodan Drljača iz Novog Grada izjavio je da od 12. godine piše pjesme, eseje, sastave i neka prozna djela.

“Smatram da je ovo jedna od rijetkih manifestacija na našim prostorima koja daje prostora mladima da pokažu svoju umjetnost”, rekao je Drljača.

Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Gordana Vila rekla je da je ovo prva u nizu manifestacija kojima ova ustanova obilježava 24. maj – Dan i krsnu slavu Sveti apostoli Ćirilo i Metodije.

Ona je pozvala Prijedorčane da dođu u ponedjeljak, 22. maja, u prostor čitaonice u 19.00 časova gdje će bogat program obilježavanja biti nastavljen gostovanjem Mirjane Bobić Mojsilović koja će promovisati knjigu “Sazvežđe svitaca”.

Vila je za utorak, 23. maj, najavila otvaranje bibliotečkog kutka na Odjeljenju pedijatrije Bolnice “Dr Mladen Stojanović”, te za 24. maj dodjelu nagrada najvrjednijim čitaocima biblioteke i posjetiocima čitaonice, uz besplatno učlanjenje tokom Dana biblioteke.

nezavisne.com