Stanje u Prijedoru je stabilno i situacija se smiruje, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić nakon što je sa gradonačelnikom Slobodanom Јavorom obišao poplavljena područja.

– U neprestalnom smo kontaktu premijer Radovan Višković i ja sa svim načelnicima u ovom dijelu Republike Srpske gdje imamo pojavu voda koje su van svojih tokova – rekao je Minić.

Istakao je da su veoma bitne aktivnosti Јavne ustanove Vode Srpske i aktivnosti koje je provodila Gradska uprava.

– Na rijeci Miloševici se vidjelo da je bilo mnogo više vode nego prošli put kada smo imali poplavu. Sada se to nije desilo jer je uklonjeno šiblje i povećan kapacitet protočnosti. To su mjere koje se rade širom Srpske – rekao je ministar.

Neprestalno se moramo boriti sa prirodom, kaže Minić, i dati odgovor na ovakve situacije.

– Blagovremeno postupanje gradske uprave, Civilne zaštite, Vlade Srpske kao i aktivnosti koje su rađene na rječnim vodotokovima i obalozaštitama dovele su do toga da nismo imali neku veću ugroženost – istakao je Minić.

Gradonačelnik Prijedora se zahvalio Vladi Republike Srpske i ministru Miniću koji je obišao poplavljena područja i uvjerio se kakvo je stanje.

– Zahvaljujući mjerama koje smo preduzeli početkom godine, u naseljima Vrbice i Topola nema problema. Očistili smo kanal, iskrčili nisko rastinje i rezultat konkretnog rada se vidi – istakao je Јavor.

Naglasio je da problema ima sa podzemnim vodama.

– Najviše u naselju Gomjenica gdje se voda približila osnovnoj školi gdje je sutra nastava i otkazana. Slična situacija je i u naselju Tukovi. Vatrogasci su na licu mjesta gdje sa pumpama pokušavaju preusmjeriti količinu vode koja trenutno nadolazi – kaže Јavor.

Istakao je da je u Ključu i Sanskom Mostu Sana je u znatnom padu, tako da očekuju mirnu noć.

RTRS