Besana noć je pred mnogim Prijedorčanima, naročito pred mještanima naselja Raškovac.

Osim Sane koja prijeti kućama na lijevoj strani ulice Muharema Suljanovića, problem stvaraju i podzemne vode na drugoj strani ceste.

Nekoliko je sokaka na desnoj strani ulice u kojima je voda na kolovozu, a ima je i u baštama i plastenicima.

U utorak uveče oko 22 časa na dva mjesta u ulici Muharema Suljanovića mogla se vidjeti voda preko ceste.

Na lokaciji društvenog doma U Raškovcu, mještani Kovrlija su dovezli svoje automobile i poljoprivrednu mehanizaciju kako bi ih spasili od mogućih poplava.

Dodatni kamioni šljunka dovezeni su preko puta “socijalnih” zgrada nedaleko od doma.

Na ulazima pojedinih kuća mogu se vidjeti vreće sa pijeskom a mještani su namještaj iz prizemlja dizali na stolice i stolove ili nosili na sprat kuća.

Pojedini stanovnici Raškovca sa kojima smo večeras razgovarali ne kriju svoju razočaranost situacijom sa poplavama.

-Stalno se ponavlja isto. Kiša pada od subote, priča se o izlijevanju Puharske i Miloševice, problemima mještana Vrbica i Topolika, a nas nema nigdje. Ne kažem da to tamo nije problem i da ljudima ne treba pomoći, ali mi kao da smo na kraju svijeta, pa nas se pojedini sjete tek treći dan “kad je vrag već odnio šalu”. Poplave treba spriječiti a ne sanirati posljedice svaki put iznova. Sinoć smo dežurali jer je Sana nadolazila iza kuće u njivu i baštu, jutros smo morali na posao a kada smo se vratili voda je stigla gotovo do ulaznih vrata. Oni sa vrha dođu na pet minuta, obiđu dvije-tri kuće, uslikaju se i odoše, “ajde zdravo”. Ljudi su na sve već “oguglali” i mnogi su mišljenja da je bolje da im se predstavnici vlasti ne pojavljuju pred očima – rekao nam je večeras jedan razočarani mještanin Raškovca koji će i ovu noć probdijeti.

Voda se nalazi i na raskrsnici ulica Muharema Suljanovića i 25. novembra kod skretanja za stadion “Poljana” i prekrila je gotovo cijeli kolovoz.

Dodatan problem stvaraju i rupe na cesti koje je neka pametna glava usred višednevne najave za padavine “iskružila” i pripremila za krpljenje.

Naravno da od toga nema ništa po ovakvom vremenu ali su rupe ostale, prekrila ih je voda i sada oni koji za njih ne znaju “odvaljuju” točkove na svojim automobilima.

Ko zna, možda tako treba.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com