Iz Republičke uprave civilne zaštite su upozorili da su u narednih 30 sati, do 17. maja najavljene obilne padavine.

Kako su naveli u saopštenju, u ponedjeljak 15. maja u prvom dijelu dana biće suvo, a tokom popodneva počinje nova kiša koja će jačati noćas i sutra u utorak 16. maja tokom dana.

“Padavine će oslabiti sutra uveče i u noći ka srijedi, a u srijedu 17. maja se očekuje ponovo kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Od ponedjeljka popodne do utorka uveče (15-16. maja) na zapadu se očekuje od 40 do 80 milimetara kiše, na krajnjem zapadu i do 100 milimetara kiše, a 17. maja dodatnih 20 do 50 milimetara”, piše u saopštenju.

Oni su podsjetili da je u prethodna dva dana, 13. i 14. maja, bilo obilnih padavina na zapadu Krajine gdje je pala količina padavina malo manja od mjesečnog prosjeka.

Dodali su da je najviše kiše od 13. do 15. maja u osam časova palo u Novom Gradu i Prijedoru, 86,6 milimetara i 80 milimetara kiše, dok prosjek za maj mjesec iznosi 95 milimetara.

“Ove količine padavina su uzrokovale nagle poraste vodostaja rijeka u slivu Une i Sane kao i aktiviranje bujičnih vodotoka, klizišta i izlijevanja oborinskih voda. Usljed obilnih padavina na slivu rijeka Une i Sane u prethodnom periodu tlo je zasićeno vodom, a vodostaji su u domenu srednje visokih voda. Nove padavine u narednom periodu izazvaće dodatan porast vodostaja na cijelom slivu Une i Sane. Јake padavine u kratkom vremenskom periodu mogu izazvati pojavu i izlijevanje bujičnih vodotoka i urbanih poplava”, ističe se u saopštenju.

nezavisne.com
foto – ilustracija