Svečana akademija kao centralna manifestacija kojom je u Prijedoru obilježen 16. maja, Dana grada održana je večeras u sali pozorišta pod motom “Prijedor u srcu”.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je novinarima da je proteklu godinu obilježilo mnoštvo početih i završenih projekata i onih koji su u toku, kako infrastrukturnih, tako i kapitalnih koji su ili u toku ili će biti započeti do kraja godine.

“Mnoge od ovih projekata ne bismo mogli završiti da nije ogromne podrške sa republičkog nivoa. Ponosni smo na to da sve projekte koje radimo u ovom gradu radimo odgovorno i u dogovoru sa našim sugrađanima. Sve mjesne zajednice su obavile razgovor sa nama, bili smo na terenu u više navrata, svi prijedlozi mještana koji su došli ispred mjesnih zajednica su uvaženi”, rekao je Javor.

On je najavio da će se intenzivni radovi nastaviti i u toku ove godine.

“Zaista možemo reći da je grad Prijedor postao jedno veliko gradilište”, dodao je Javor.

Ministar sporta u Vladi Srbije Zoran Gajić rekao je u obraćanju na akademiji da srpski narod i Vlada Srbije vrlo dobro znaju kakav narod živi ovdje u Republici Srpskoj, a posebno na Kozari i u Potkozarju.

“Znajte da niste sami i sve to što radi država Srbija, Vlada Republike Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić je ustvari tumačenje onoga što izlazi iz srca srpskog naroda koji ima osjećaj i zna vrlo dobro da smo mi jedan narod, bili smo jedan narod i uvijek ćemo biti jedan narod. Vaše osobine da ste borbeni i da ste slobodarski narod i da predstavljajte najbolje osobine plemenite sorte nemanjićke ovdje sa ove strane Drine i veoma daleko od Drine čine nas posebnim i srećnim da znamo da smo zajedno”, poručio je Gajić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da je Prijedor jedan regionalni centar koji se razvija i koji će izgradnjom autoputa Banjaluka-Prijedor postati znatno zanimljivije mjesto za infrastrukturu koja će doći ovdje vezano za ekonomiju.

“Ne možemo da se žalimo i da kažemo da u Prijedoru nije razvijena privreda. Ovdje ima znatan broj investitora i investicija, ali sa izgradnjom autoputa ja sam siguran da će Prijedor i čitava ova regija u suštini dobiti novi zamah daljeg razvoja”, rekao je Višković novinarima u Prijedoru gdje prisustvuje svečanoj akademiji u povodu 16. maja, Dana grada.

On je čestitao jubilej koji je ustanovljen 16. maja 1942. koji se danas slavi kao dan Prijedora i da je Prijedor imao privilegiju da u to vrijeme bude među rijetkim slobodnim teritorijama i bude primjer drugima.

“Zlo koje se zvalo fašizam odnijelo je mnoge živote, pogotovo ovdje, na ovim krajevima ispod Kozare gdje su mnogi ljudi, čitave porodice, čitava ognjišta, čitava naselja platili ceh te slobode koju mi s pravom možemo reći da i danas uživamo. I to je na neki način trasiralo i ovo što danas imamo, to je Republika Srpska jer ono što nam se dešavalo tih 40-ih godina bili smo toliko pametni da ne dozvolimo da nam se to ponovi 90-ih godina”, naveo je Višković.

On je dodao da je srpski narod skupo platio svoju slobodu i zato organizovao i zato danas ima Republiku Srpsku koja je garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

“Zaista, ja mislim da Prijedor u narednom periodu ima sve predispozicije da postane jedna razvijena destinacija u koju će se dolaziti, u kojoj će se ostajati i u kojoj vrijedi živjeti”, poručio je Višković.

Akademiji su prisustvovali i ministri u Vladi Republike Srpske , potpredsjednici i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamentarne skupštine BiH, ambasador Grčke Dimitrios Papandreou, te predstavnici bratskih gradova i opština i prijatelji iz Srbije, Italije i Slovenije kao i čelnici opština regije Prijedor.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitke gradonačelniku Slobodanu Javoru i građanima Prijedora, izrazivši zadovoljstvo postignutim rezultatima u proteklom periodu, te brojnim projektima i aktivnostima koje je gradsko rukovodstvo započelo u cilju snažnijeg razvoja i kvalitetnijeg pružanja usluga i zadovoljavanja potreba svojih građana.

“Vjerujem da će Gradska uprava na čijem ste čelu, nastaviti aktivnosti na jačanju sopstvenih kapaciteta, stvaranju povoljnog okruženja za investiranje, razvoj preduzetništva i zapošljavanje”, navodi se u Dodikovom telegramu.

Predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović pohvalila je rad gradonačelnika Javora i zalaganje za sveobuhvatan razvoj ove lokalne zajednice.

“Želim Vam da i dalje uspješno vodite grad Prijedor, kao jedan od najznačajnijih i najfunkcionalnijih regionalnih centara u našoj Republici. Uvjerena sam da ćemo zajedničkim djelovanjem i političkim angažmanom i u narednom periodu ostvariti zapažene rezultate u Prijedoru”, navodi se u telegramu Cvijanovićeve.

Telegrame su uputili iz bratskog grada u Rusiji, Irkutska, zatim ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, župan grada Kopra u Sloveniji, gradonačelnik bratskog grada Manisa u Turskoj, gradonačelnik Pančeva, Predstavništvo Republike Srpske u Briselu i drugi.

Nagrada grada dodijeljena je posthumno LJubiši Aramandi, Plaketa grada Domu zdravlja, a Povelja počasnog građanina grčkom ambasadoru u BiH Dimitriosu Papandreuu.

“Ovo je velika čast ne samo za mene lično već i za cijelu Grčku jer je ovo prvi put da je jedan ambasador proglašen počasnim građaninom negdje u BiH. Mi imao odličnu saradnju sa Prijedorom. Mi smo ovdje uspostavili Grčki kutak, besplatno poučavamo grčki jezik i nastavljamo i dalje sa projektima”, rekao je Papandreu.

Zahvalnice su dodijeljene Svetozaru Rosiću, “Merhametu” i “Karitasu”, te firmama koje su podržale izgradnju dječijih igrališta.

Pohvale su dobili sportski radnici Slavko Antonić, Rajko Vučićević, Marko Golubović, Vlado Vuković, Nada Đaković, Svetozar Krecelj, Miodrag Deretić, Safet Šahurić, Ekrem Jakupović, Mladen Palada, Zoran Dragojević, Rade Javorić, Vukašin Rodić i Vlado Reljić.

Pohvale za značajne jubileje dobili su Odred izviđača “Dr Mladen Stojnović”, Pozorište Prijedor, Planinarsko društvo “Klekovača” i Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

U programu su učestvovali Gradski hor, vokalna grupa SKUD-a “Dr Mladen Stojanović”, vokalni solisti Tijana Krivaja, Mladen Prodan i Milica Kobas, te učenici Gimnazije “Sveti Sava”.

Prikazani su filmovi o bogatoj istoriji na polju umjetnosti i kulture i o planovima za budućnost grada.

prijedorgrad.org