srna-pavic-penzioneriGradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da su penzioneri najodgovornija kategorija društva u Republici Srpskoj, a vjerovatno i na drugim prostorima, i da zbog toga zaslužuju pažnju.

“Prvi koji plaća telefon je penzioner. Prvi koji plaća struju je penzioner. Prvi koji sve društvene i administrative obaveze izvrši je penzioner i prvi koji izađe na izbore je penzioner”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon razgovora sa predstavnicima grada Banjaluka i udruženja penzionera Prijedora i Banjaluke.

On je dodao da je gostima iz Banjaluke predočio kako gradska uprava Prijedor sarađuje sa gradskim udruženjem penzionera govoreći o iskustvima izuzetno dobre saradnje čije se unapređenje planira i ubuduće.

“Penzioneri su kod nas budžetska kategorija i stavke za penzionere ni u kriznim vremenima nikad nismo smanjivali nego smo ih čak povećavali”, naveo je Pavić.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Budimir Balaban najavio je da će Banjaluka iskoristiti dobru praksu i iskustva iz Prijedora i da će ih primijeniti.

“Skloni smo da prepisujemo dobre prakse drugih, manjih ili većih sredina”, naveo je Balaban.

Predsjednik Udruženja penzionera grada Banjaluke Nikola Gojković rekao je da je današnji sastanak iniciran s ciljem da se razmijene pozitivna iskustva da bi se pomoglo najugroženijoj i najbrojnijoj polupaciji.

“I ranije je Narodna skupština Republike Srpske inicirala da lokalne zajednice pomognu penzionerima sve dok se nešto ozbiljnije u Fondu PIO ne riješi”, napomenuo je Gojković.

Predsjednik Udruženja penzionera grada Prijedora Slobodan Brdar rekao je da je zahvaljujući odličnoj saradnji sa gradskom upravom na banjskom liječenju bilo 2.600 penzionera, da su skoro svi u nekom periodu dobili jednokratnu pomoć i da ih je blizu 7.000 bilo na brojnim izletima širom Srpske i izvan nje.

“Grad Prijedor je jedinstven primjer u Republici Srpskoj da gradska administracija na ovakav način pomaže penzionere”, dodao je Brdar.

U Prijedoru ima 13.778 penzionera koji su članovi ovdašnjeg udruženja.

SRNA