vecera budala premijera 2Predstavu “Večera budala” Frensisa Vebera, u režiji Slobodana Perišića, izvešće Pozorište Prijedor 21. aprila na Sceni “Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

Reditelj, inače gost iz Banja Luke, kaže da ova predstava razotkriva mentalni elitizam koji se razvija iz onoga što se naziva racionalnom stranom čovjeka.

Reč je o urnebesnoj komediji koja prati nameru trojice prijatelja da organizuju večeru na kojoj će svaki dovesti po jednu budalu, a pobeđuje onaj čija je budala najsmešnija. Autor “Večere budala”, Fransis Veber nagrađen je Oskarom i francuskim Cezarom za scenario filma snimljenog po ovoj drami.

“Večera budala“ je dobro skrojena bulevarska komedija zabune u kojoj postoje svi elementi savršene večernje razbibrige: intligentni komični zaplet, nadahnuti glumci spremni da komediju zabune vrte do iznemoglosti, a da ona ne bude dosadna, a na kraju glavni junak dobija pouku za sve zlo što je uradio za života. Ovako nastaje moderna verzija novoantičke komedije u kojoj se kombinuju elementi komedije karaktera i komedije intrige.

U predstavi, pored prijedorskih glumaca, igra i Branko Janković iz Narodnog pozorišta RS, kome je povjerena uloga Pinjona Fransoa. U glumačkoj ekipi su i Siniša Vučićević, Mirela Predojević, Dean Batoz, Jelena Seksen, Željko Kasap i Želimir Rivić. Scenograf je Milenko Bilbija, kostimograf Jelena Vidović. Za muziku je zadužen Petar Bilbija, a za grafički dizajn Vanja Vlačina.

Tekst – Bdp.rs
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com