traktori kontrolaCentar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor apeluje na vozače poljoprivrednih vozila da su obavezni da na javnom putu upravljaju tehnički ispravnim vozilom, s posebnim akcentom na posjedovanje i korištenje svjetlosno-signalnih uređaja i svjetla za označavanje vozila.

“Dosadašnja iskustva pokazuju da prilikom kontrole ovih učesnika u saobraćaju i saobraćajnih nezgoda znatan broj traktora koji učestvuju u saobraćaju nije registrovan, da su vozila tehnički neispravna, da vozilom upravljaju lica koja nemaju uslove za upravljanje ovom vrstom vozila ili da upravljaju pod dejstvom alkohola”, saopšteno je danas iz CJB Prijedor.

CJB Prijedor upozorava da se nerijetko dešava da se vrši nepropisan i nepravilan prevoz lica na traktorima i priključnim vozilima, kao i drugi prekršaji koji pokazuju da najveći broj lica koja upravljaju i prevoze se ovom vrstom vozila ne poštuju saobraćajne propise i ne poznaju dovoljno zakonske obaveze kojih moraju da se pridržavaju prilikom učešća u saobraćaju.

“Istovremeno, povoljni vremenski uslovi i proljećni period je vrijeme kada se intezivno izvode poljoprivredni radovi i obrađuju poljoprivredna zemljišta, tako da je povećano prisustvo ovih vozila na putevima, što je razlog više za provođenje akcije kontrole ove vrste učesnika u saobraćaju”, navedeno je u saopštenju.

MUP Republike Srpske provodi akciju “Traktori i radne mašine” u okviru koje će CJB Prijedor realizovati regionalnu akciju od danas do 30. aprila.

SRNA
Foto – ilustracija – internet