miso reljicU Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora „Preda-Pd“ kažu da postoje objektivni preduslovi da se nezaposlenost u 2014. godini zadrži na istom nivou i da se, uz to, poveća broj onih koji su dobili stalno radno mjesto.

Direktor Agencije Mišo Reljić kaže da je optimizam na tom planu zasnovan na sveobuhvatnom istraživanju koje je, pored obrazovnog sistema ili tržišta rada, na primjer, obuhvatilo poslovne subjekte na teritoriji grada Prijedora. NJima je, kako ističe Reljić, ponuđeno osam anketnih upitnika, adresiranih na 270 različitih poslovnih subjekata, od kojih je 201 iznio svoje poglede na mogućnosti produktivnog zapošljavanja u 2014. godini.

– Rezultati naše ankete pokazali su da postoji prostor za otvaranje 740 novih radnih mjesta, s tim što je stotinjak sezonskog karaktera. To znači da očekujemo oko 640 novih radnih mjesta, koja bi bila na neodređeno vrijeme – kaže Reljić.

Upozoravajući da u Prijedoru ima 190 od ukupno 640 poslovnih djelatnosti, registrovanih u zakonu o njihovoj klasifikaciji, Reljić je istakao da 640 novih radnih mjesta odgovara broju onih koji će, ove godine, po različitim osnovama, biti evidentirani u spiskovima ovdašnje Filijale za zapošljavanje.

– Po osnovu završetka srednje škole, očekujemo oko 400 mladih ljudi koji će doći na evidenciju Zavoda za zapošljavanje i stotinjak mladih koji će završiti fakultete ili, nažalost, napustiti fakultet. Standardno, prema našim procjenama, očekujemo i 100-150 lica koja bi mogla doći kroz stečajne postupke, tako da se broj novootvorenih radnih mjesta može poklopiti sa brojem onih koji će doći na evidenciju Zavoda za zapošljavanje. To znači da bi u 2014. Nezaposlenost mogli da zadržimo na istom nivou, a da povećamo broj zaposlenih na teritoriji grada Prijedora – zaključuje Reljić.

U Agenciji „Preda-Pd“, u kojoj je angažovano 6 stalno zaposlenih radnika, kažu da za otvaranje 640 novih radnih mjesta u Prijedoru postoje objektivni preduslovi. Lokalna ekonomija, ovakva kakva jeste, može, kako naglašavaju, otvoriti 400 radnih mjesta godišnje, dok bi se ostatak, u inače povoljnom privrednom ambijentu, obezbijedio proširenjem postojećih privrednih kapaciteta i novim investicijama.

Kozarski vjesnik