pdp-reakcijaPartija demokratskog progresa /PDP/ smatra da su protesti građana u Federaciji BiH opravdani, jer su posljedica teškog života, ali da su u isto vrijeme pojedine bošnjačke političke elite iskoristile nezadovoljstvo da bi preusmjerile pažnju na ustavne promjene i preuređenje BiH.

Ranko Smiljanić, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Prijedor, rekao je da ova stranka podržava mirne proteste i slobodno izražavanje nezadovoljstva građana, ali nikako nasilno ponašanje i rušilačke metode.

“Građani Prijedora pokazali su veliku odgovornost i političku zrelost i nisu dozvolili da se rušilačke metode prenesu u ovaj grad. Svako ima pravo da iznese svoj stav i mišljenje dok god ne ugrožava slobodu i imovinu ostalih pojedinaca i društva u cijelini”, rekao je Smiljanić.

PDP smatra da su izbori, zakazani za oktobar, prilika da se demokratskim sredstvima izvrši promjena vlasti, jer je, kako ocjenjuju, “u Republici Srpskoj jako loša socijalno-ekonomska situacija”.

Grupa demonstranata u Prijedoru okupljanja pred gradskom upravom počela je 6. februara, dan nakon početka protesta u Tuzli. Samo 7. februara okupilo se oko stotinu građana, dok je sve ostale dane bilo više novinara i policije nego okupljenih.

Demonstranti su u ponedjeljak uručili gradonačelniku Marku Paviću 15 zahtjeva na koje im je on uručio odgovore juče. Iako su tada najavili da će nastaviti okupljanja svakog dana u 13 časova pred gradskom upravom, posljednjih dana u zakazano vrijeme nisu bili tamo.

SRNA