predrag sorgaPrijedorski rudnici su oduvijek pomagali lokalnu zajednicu, a osnivanjem novog društva, u avgustu 2004. godine, nastavljeno je sa tom praksom. Na društvenu odgovornost dosta polaže Kompanija „Arcelor Mital“, u okviru koje je istoimena fondacija koja će, u avgustu, proslaviti svoj osmi rođendan

Sa kojim ciljem je osnovana „Arcelor Mital fondacija“?

– Prvo ću da podsjetim da je „Arcelor Mital fondacija“ Prijedor u decembru 2006. godine kreirala program za pomoć i podršku lokalnim zajednicama koje nas okružuju, a početkom 2007. je počela sa radom i implementacijom programa. U skladu sa strategijom korporativne odgovornosti naše kompanije, a posebno smjernicama društvene angažovanosti, Fondacija se fokusira na zajednice u kojima se nalazi jedna od naših firmi, kako bi se što bolje identifikovali prioriteti i potrebe u svim mjestima u kojima „Arcelor Mital“ posluje. Kroz prioritetne oblasti obrazovanja, zdravlja i bezbjednosti, Fondacija se trudi da doprinese unapređenju svojih zajednica. Osnovna svrha je podrška projektima koji mogu postati samoodrživi, uz maksimalan broj korisnika. Podržavamo preduzetnički duh u zajednicama, pomažući ljudima da razviju svoj talent i znanje. Ovo je najsigurniji način da se poveća kvalitet života i obezbjedi održivi doprinos konstantnom razvoju.

Mnogo je projekata iza vas. Postoje li neki koji su ostavili poseban pečat u lokalnoj zajednici?

– Do sada smo realizovali preko 150 različitih projekata, pa je zaista teško neki posebno izdvojiti, jer su, za nas, svi projekti podjednako važni. Međutim, neki koji su nam, u posljednje vrijeme, postali tradicionalni, nekako su dali svoj poseban doprinos u našem gradu. To su, svakako, „Kamp dječijih osmijeha“, koji finansiramo već treću godinu, zatim Kreativni centar pri Agenciji „PREDA“, Centar za trudnice u Domu zdravlja, Senzorna soba u Centru „Sunce“. Ima, zaista, puno projekata koje smo realizovali.

Koliko je, zapravo, značajno za jednu lokalnu zajednicu, a sa vašeg aspekta i djelovanja, da ima jednu takvu podršku koja može da bude, i te kako, važan partner u mnogim oblastima života i rada?

– Fondacija ovakvog tipa može da bude vrlo značajan saradnik i podrška sredini u kojoj djeluje. Svojim primjerom se trudimo da iniciramo i druge da se, na isti način, uključe u život grada i daju svoj doprinos, jer naše malo, nekom može da znači mnogo.

Kakva je saradnja sa lokalnim vlastima?

– Naša saradnja sa lokalnim vlastima je uvijek bila zadovoljavajuća. Imali smo podršku kad god je bilo potrebno.

Planovi za ovu godinu?

– I ove godine planiramo dosta aktivnosti i projekata, od kojih smo neke već realizovali, kao što su Kulturnoobrazovni centar za mlade „Kulturni akvarel“, opremanje Kabineta za automatiku i elektroniku u Elektrotehničkoj školi, već pomenuti „Kamp dječijih osmijeha“, ali ni podrška sportskim klubovima i udruženjima, omladinskim i nevladinim organizacijama neće izostati.

Kako iz centrale Kompanije gledaju na rad Fondacije u Prijedoru, kakva je podrška sa te strane?

– Naš rad u Prijedoru je u potpunosti koordinisan i usaglašen sa planovima Fondacije „Arcelor Mital“. Pošto zajedno planiramo aktivnosti, imamo njihovu punu podršku i pomoć u svim segmentima.

NAŠE MALO, NEKOME JE MNOGO
– Fondacija ovakvog tipa može da bude vrlo značajan saradnik i podrška sredini u kojoj djeluje. Svojim primjerom se trudimo da iniciramo i druge da se, na isti način, uključe u život grada i daju svoj doprinos, jer naše malo, nekom može da znači mnogo.

PODRŠKA SAMOODRŽIVIM PROJEKTIMA
– Fondacija se trudi da doprinese unapređenju svojih zajednica. Osnovna svrha je podrška projektima koji mogu postati samoodrživi, uz maksimalan broj korisnika. Podržavamo preduzetnički duh u zajednicama, pomažući ljudima da razviju svoj talent i znanje. Ovo je najsigurniji način da se poveć a kvalitet života i obezbjedi održivi doprinos konstantnom razvoju.

Kozarski vjesnik