Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je RS, uprkos inflaciji i svim problemima prisutnim na globalnom svjetskom tržištu u kojima nijedna zemlja ne posluje normalno, uspjela zadržati likvidnost budžeta i isplatiti sve svoje obaveze.

Ona je rekla da će se to tako nastaviti i do kraja godine, podsjetivši da je republiči budžet usvojen na vrijeme.

“Usvojili smo i program javnih investicija koje za naredne tri godine iznose 1,8 milijardi KM, od čega će se jedan dio realizovati u ovoj godini. Značajne su nam investicije iz budžeta. U prošloj godini je to bilo 250 miliona, a to su projekti koji se i danas završavaju”, navela je Vidovićeva u intervjuu Srni povodom 100 dana rada Vlade.

Vidovićeva je istakla da su u Republici Srpskoj krenule vrlo značajne investicije, od kojih su neke započete, a neke će početi da se realizjuju u vrlo kratkom vremenu.

“Izgradnja hidroelektrane `Buk Bijela`, čija je investicija oko 560 miliona KM, jeste projekat koji je već počet, gdje se rade određeni pripremni radovi. Taj posao će sasvim sigurno početi u ovoj godini”, rekla je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, počela je i gradnja HE na Bistrici, te su završeni pregovori sa kineskom kompanijom i bankom za izgradnju HE “Dabar”, gdje su urađeni već značajni radovi u vrijednosti većoj od 100 miliona KM.

Za sektor zdravstva Vidovićeva je rekla da su u naredne tri godine predviđena ulaganja od 640 miliona KM, te da će u ovoj godini u taj sektor biti uloženo 257,5 miliona KM.

“Radi se bolnica u Doboju, treba da počne gradnja bolnice u Trebinju, dok je Prijedor ostao u opciji da li da se gradi nova bolnica ili renovira postojeća”, dodala je Vidovićeva, podsjetivši da se sve investicije u zdravstvu finansiraju iz budžeta.

Vidovićeva je navela i da se u ministarstvu na čijem je čelu radi na izradi zakona o osiguranju koji će u ovoj godini biti upućen u skupštinsku proceduru i koji predstavlja strateški zakon.

“Postojeći Zakon o osiguranju je dosta star, ima problema. Zajedno sa osiguravajućim kućama i Agencijom za osiguranje radimo novi zakon i jedna od njegovih važnijih stvari biće digitalizacija, to jeste, povezivanje društava u Agenciju i omogućavanje svim klijentima da u svakom momentu vide svoju polisu i šta se dešava”, navela je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, time će se osiguravajuće kuće dovesti na viši nivo, sa čime su se i one saglasile da je to neophodno i da se jedino tako može izbjeći siva zona koja postoji u toj oblasti.

Ona je rekla da se svake godine radi na poboljšanju kvaliteta finansijskog tržišta u Srpskoj.

“Sada je problem zbog opšte situacije u svijetu zbog koje finansijska tržišta doživaljavaju velike potrese. Mi smo u izradi zakona o elektronskom novcu, koji u ovom momentu preživljava velike potrese. Hoćemo da uredimo tu oblast i kada dođe normalno vrijeme, vjerujem da će se dosta više raditi i sa tim novcem”, navela je Vidovićeva.

Ona je podsjetila i da je za poljoprivredu određeno 180 miliona KM i da se očekuju veće zasijane površine i veći prihodi u toj oblasti.

Vidovićeva je konstatovala da su za Srpsku najvažniji resursi energetika, poljoprivreda i turizam i da se u te oblasti mora značajno ulagati, jer samo investicije u kriznim vremenima omogućavaju opstanak jednoj društvenoj zajednici.

“Tu su i velike investicije u auto-puteve. To nije profitabilno u momentu i nisu to direktno profitabilne investicije, ali su auto-putevi profitabilni indirektno, jer olakšavaju i pojeftinjuju sve poslove u privredi i drugim djelatnostima”, ocjenila je Vidovićeva.

Vidovićeva je podsjetila da je minimalna plata povećana na 700 KM, ističući da je u ovoj godini potrebno definitivno riješiti pitanje minimalne plate, to jeste, da se utvrdi minimalna plata po granama djelatnosti.

“Već imamo nagovještaje i pozive od poslodavaca da se počne pregovarati u tom smislu. Osnovni pregovarači su poslodavci i sindikat i nećemo se u to miješati, ali oni su od nas zatražili određene podatke kako bi mogli realnije da urade te dogovore o toj temi”, navela je Vidovićeva.

Ona je podsjetila i da je s ciljem rasterećenja privrede ukinuta republička taksa kompletno ove godine, koja se u prethodne dvije godine smanjivala za 30 odsto, i da je to bila značajna stavka koja je budžetu donosila 20 miliona KM na godišnjem nivou.

Vidovićeva je navela i da je izmjenjena regulativa u vezi sa Fondom za razvoj i zapošljavanje, kao i da u ovoj godini počinje rad na fiskalizaciji na digitalnom principu, što će donijeti značajne efekte za republički budžet.

“Povećavali smo i penzije i boračke dodatke i socijalnu zaštitu i trudićemo se da u ovoj godini isplatimo sva ta povećanja koja nisu mala. Uveli smo i nova prava za određene kategorije kao što su roditelji sa četvoro i više djece koje će koštati budžet od 70 do 80 miliona KM, što je značajna cifra”, rekla je Vidovićeva.

mondo.ba – SRNA