U Gimnaziji “Sveti Sava” u Prijedoru, gdje se nalazi sjedište Grčkog kutka, otvorena je izložba fotografija “Grčka i mi”.

Izložbu je organizovalo Udruženje “Srpsko-grčko bratstvo i prijateljstvo” iz Prijedora, čime je obilježilo 25. mart, Nacionalni dan Grčke.

Predsjednik Udruženja Nebojša Savanović izjavio je da se ovaj dan u Grčkoj proslavlja u znak sjećanja na početak rata za nezavisnost od Otomanskog carstva.

On je pojasnio da se početak rata za nezavisnost Grčke računa od 1821. godine, a da je međunarodno priznatu nezavisnost stekla 1830. godine.

Potpredsjednik Udruženja Mirko Milojica izjavio je da se izložene fotografije odnose na boravak djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske 1995. i 1996. godine u Grčkoj, kao i na uzajamne posjete delegacija iz grčkih bratskih opština i Prijedora.

“I na ovaj način smo željeli da zahvalimo svima koji su nam omogućili boravak u to teško vrijeme u Grčkoj, gdje smo stekli određena znanja, grčke porodice su nas fantastično primile i učinile sve da mi budemo srećni i stvorila su se prijateljstva za cijeli život, čak i kumstva”, rekao je Milojica.

Iz ovog udruženja najavili su da će u ponedjeljak, 27. marta, Prijedor posjetiti ambasador Grčke u BiH Dimitris Papandreu, koji će, između ostalog, prisustvovati panel diskusiji o temi “Grčki jezik kao temelj obrazovanja”, koja će početi u 17.30 časova.

Grčki kutak u Prijedoru otvoren je u oktobru 2022. godine s ciljem boljeg upoznavanja sa istorijom, tradicijom i kulturom Grčke, zbližavanja za grčkim narodom te razmjene studenata i učenika, sportskih klubova i drugih udruženja.

SRNA