Rudnici željezne rude (RŽR) „Ljubija“ Prijedor ostvarili su u prošloj godini dobit od 15,4 miliona maraka, navodi se u finansijskom izvještaju objavljenom na Banjalučkoj berzi.

Ovaj poslovni rezultat ostvaren je isključivo zahvaljujući dividendi uplaćenoj od preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor.

Riječ je o zajedničkom preduzeću u kojem „Ljubija“ ima udio od 49 odsto, a “Arcelor Mittal“, istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou 51 odsto.

Od ukupnih 18,8 miliona maraka prihoda, najveći dio, 17 miliona se odnosi na dividendu.

Da dividenda nije isplaćena „RŽR Ljubija“ bi poslovala negativno.

Naime, prihodi od prodaje proizvoda i usluga su im 1,7 miliona KM, dok su rashodi iznosili 3,2 miliona maraka i za milion maraka su veći nego 2021. godine.

Napravili su veće troškove za materijal, gorivo, električnu energiju, ali i za plate i naknade zaposlenima.

Ovu dobit RŽR „Ljubija“ samo je proslijedila dalje svojim akcionarima, od kojih je najveći Republika Srpska, odnosno Investiciono – razvojna banka RS.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske odlučila je prošlog ljeta da za 50,7 miliona maraka proda većinski udio u ovom preduzeću kompaniji „American – Canadian Consortium SE-GDEC CORP“, iza koje stoji izraelski biznismen Evgenij Zotov.

Međutim, ubrzo nakon toga, Vlada se predomislila i odlučila da povuče svoju odluku, pravdajući se zaštitom imovine od javnog interesa, što je kod potencijalnih investitora izazvalo razočarenje.

capital.ba