rtvpd-skola petrov gajBivši učenici prve generacije područne škole u Donjem Petrovom Gaju su na skroman način obilježili 70 godina postojanja ove školske ustanove.

Branimir Tomić jedan je iz grupe od osamdesetak učenika ove škole koji je 7. aprila 1945. godine prvi put sjeo u školsku klupu. Sjećanja na taj period kod Branimira, inače organizatora ovog okupljanja, su još uvijek svježa. Škola je, priča nam, počela sa radom u jednoj napuštenoj kuću, a nakon nekoliko godina rad nastavila u jednom od objekata zemljoradničke zadruge.

Milivoje Gruban takođe jedan od đaka prve generacije bio je, kaže, zahvaljujući školi u Donjem Petrovom Gaju, prvi opismenjeni član svoje porodice.

Na proslavi 70 godina postojanja škole u Donjem Petrovom Gaju trebala se pojaviti i njihova prva učiteljica Vojislava Čanković koja živi u Banja Luci, ali zbog zdravstvenih razloga 89-godišnja učiteljica nije mogla doći.

Inače, prva znanja u 70 godina postojanja ove škole do sada je steklo preko 1000 đaka, među kojima su mnogi danas ugledni građani našeg društva. Škola je, sa ponosom tvrde mještani, izrodila brojne profesore, inženjere pa i magistre.

RTV Prijedor