Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH, u prošloj godini registrovala je 208 predmeta diskriminacije, od kojih se najveći broj odnosi na mobing – 43 žalbe. Potom slijedi diskriminacija po etničkoj pripadnosti, po osnovu društvenog položaja, pola, prema nacionalno-socijalnom porijeklu, političkom uvjerenju, povezanosti s nacionalnom manjinom te članstvu u sindikatu.

“U pomenutom periodu izdali smo 75 preporuka, najčešće u slučajevima mobinga, diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti, rodne ravnopravnosti kao i po ostalim osnovama, a najviše u oblasti zapošljavanja i obrazovanja. Činjenica je da se veliki broj slučajeva diskriminacije ne prijavljuje zbog generalnog nepovjerenja u institucije i odsustva vjere da će stranka uspjeti da zaštiti svoja prava koristeći za to dostupne pravne mehanizme”, rekao je Predrag Raosavljević, pomoćnik ombudsmena i šef Odjela za eliminaciju svih oblika diskriminacije.

Iz Ombudsmena poručuju da je ponekad kasno reagovati kada se povreda prava već desi. Stoga je, kako kažu, neophodno podizati svijest ne samo javnosti nego i predstavnika različitih javnih tijela, koji treba da znaju da je pravljenje razlike po bilo kom osnovu zabranjeno zakonom i štetno ne samo po onog koga pogađa nego i po samu ustanovu kojoj prijete dugotrajni pravni procesi.

Profesor sociologije i filozofije, Aleksandra Zec, podsjetila je da se navršilo 75 godina od donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a diskriminacija, nažalost, nije iskorijenjena.

“Diskriminacija je prisutna u gotovo svim segmentima društvenog života, a svako od nas može mnogo toga da učini. Na prvom mjestu da se vodimo time da svako ima jednaka prava. Niko nije jednakiji i ima veće pravo u odnosu na drugog. Često se pominje kako mi živimo jedni pored drugih, pa moramo da se trpimo. Bitno je da shvatimo da mi živimo jedni s drugima i ako želimo da stvorimo bolje društvo i za nas same, moramo da stvaramo bolje društvo i za sve različite grupe i pojedince”, istakla je Aleksandra Zec.

Prvi mart se obilježava kao Međunarodni dan nulte stope diskriminacije od 2014. godine.

kozarski.com