zamjena dokumenataStotine hiljada stanovnika BiH nema važeća lična dokumenta, a najviše je nevažećih pasoša – 592.492.

Prema podacima Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, rok važenja istekao je za više od milion dokumenata.

Njihovi podaci pokazuju da ulicama šetaju 211.984 stanovnika sa isteklom ličnom kartom, dok vozačku dozvolu nisu produžila 206.404 vozača. Ovaj problem ima i bezbjednosni aspekat jer se ta dokumenta mogu upotrijebiti na crno.

Najviše stanovnika koji nisu otišli da zamijene dokumenta u RS nalazi se u najvećim centrima Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru i Zvorniku, a još veća nemarnost kada je u pitanju zamjena isteklih ličnih dokumenata vlada u FBiH.

Među deset kantona po broju nevažećih dokumenata dominira Kanton Sarajevo, u kojem 94.882 stanovnika imaju pasoš kojem je istekao rok važenja, 29.387 ih je sa nevažećom vozačkom dozvolom, a 20.666 sa ličnom kartom koja nije upotrebljiva. Ažurnošću građana ne mogu se pohvaliti ni ostali kantoni, a posebno Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Tuzlanski kanton, u kojima ima najviše stanovnika sa nevažećim ličnim dokumentima.

Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH i ministarstva unutrašnjih poslova već mjesecima uzaludno apeluju na stanovnike da na vrijeme zamijene dokumenta.

Savjetuju ih da ne čekaju maj, jun, jul i avgust, kada zbog ljetne sezone tradicionalno vladaju najveće gužve na šalterima za izdavanje dokumenata.

“U ljetnom periodu obično vladaju velike gužve prilikom izdavanja ličnih dokumenata, zbog čega svi oni koji žele da izbjegnu duga čekanja treba na vrijeme da odu i zamijene svoja dokumenta”, istakli su u ovim institucijama.

Posebno su apelovali na vozače, navodeći da pravovremenom zamjenom vozačkih dozvola izbjegavaju situaciju da kasnije moraju uz zahtjev dostaviti obimnu dokumentaciju kako bi dobili novu.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH su podsjetili da je posjedovanje lične karte zakonska obaveza svakog punoljetnog građanina BiH i da se kazna za neposjedovanje tog dokumenta kreće od deset do 100 KM.

Glas Srpske