srna-sida-toplanaŠvedska međunarodna agencija za razvoj /Sida/ donirala je dva miliona evra za rekonstruciju kotlovnice Toplane u Prijedoru koja će ubuduće umjesto mazuta koristiti biomasu.

Ugovor o grantu za izgradnju toplane na centralno daljinsko grijanje na biomasu danas su potpisali gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, te predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, Side i Toplane Prijedor.

Pavić je rekao da je EBRD odobrila kredit od sedam miliona evra, a garant je grad Prijedor, dok je Sida donirala dva miliona evra za rekonkstrukciju kotlovnice.

On je naveo da je ukupan prihod Toplane oko 4,5 miliona KM, a da se za nabavku mazuta izdvaja oko 5,5 miliona KM, te pojasnio da će mazut biti zamijenjen biomasom jer će se koristiti energent kojeg ima u okruženju, a Prijedorčani će dobiti čistiji vazduh.

“Ujedno ćemo građanima obezbijediti i stabilniji izvor energije, jer je uz Toplanu predviđena i proizvodnja električne energije od jedan megavat tako da bi grijanja u gradu bilo i kada nema struje”, pojasnio je Pavić.

On je dodao da je u toku analiza prispjelih tenderskih ponuda i da se uskoro očekuje izbor izvođača radova i početak gradnje novog energetskog postrojenja.

Šef Predstavništa EBRD U Sarajevu Ian Braun istakao je da se ova banka odlučila za podršku ovom projektu jer je ocijenjeno da BiH, uprkos velikom šumskom bogatstvu, malo koristi drvo kao energent.

“Prijedor sada vidimo kao lidera u ovoj tehnologiji u BiH i smatramo da je ovaj projekat dobra demonstracija i dobar primjer za druge gradove tako što će pokazati da se usluga daljinskog grijanja može pružiti na efikasniji i prihvatljiviji način”, kaže Braun.

Šef kancelarije Side u BiH Mari Bergstrom naglasila je da švedska Vlada posebno vodi računa o zaštiti životne sredine i da je zbog toga dio ovog projekta u Prijedoru.

Ona je dodala da je ukupno učešće švedske Side oko 2,8 miliona evra grant sredstava, a riječ o sredstvima potrebnim za dokumentaciju i druge radove.

Direktor prijedorske Toplane LJiljana Despotović zahvalila je kreditorima i donatorima zbog brzine kojom su obezbijeđena sredstva.

Ugovor o kreditu potpisan je u decembru prošle godine, a danas i ugovor o donaciji, čime su stvorene pretpostavke za početak izgradnje nove kotlovnice.

“Od ovog projekta očekujemo da budemo sigurniji u grijanje, da ono bude kvalitetnije jer će trajati 24 sata”, kaže Despotovićeva.

Ona se nada da će nova energetska postrojenja biti u funkciji, ako ne na početku, onda sigurno u toku naredne sezone grijanja.

SRNA