cjbpd-tromjesecni izvjestaj (1)Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor u prvom tromjesečju ove godine iznosi 77,95 odsto, rekao je danas načelnik ovog centra Dalibor Ivanić.

Ivanić je istakao da su u ovom periodu evidentirana ukupno 233 krivična djela, što je za 85 krivičnih djela ili za 26,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

“Kada je riječ o opštem kriminalitetu evidentirano je ukupno 185 krivičnih djela, što je za 98 krivičnih djela ili za 34,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine”, naveo je Ivanić na konferenciji za novinare, predstavljajući rad CJB Prijedor u prvom tromjesečju ove godine.

Kada je riječ o krivičnim djelima iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, on je naveo da je evidentirano ukupno 11 krivičnih djela, što je za jedno krivično djelo ili 10 odsto više nego prošle godine.

“Oduzeto je 2,59 grama heroina, 161,07 gram marihuane i jedan gram amfetamina. Policija je na mjestu izvršenja uhvatila sedam počinilaca krivičnih djela, što je za jedan počinilac više nego prošle godine”, rekao je Ivanić.

On je posebno istakao rezultate u oblasti privrednog kriminaliteta, te naglasio da je ukupno evidentirano 18 krivičnih djela, što je za šest krivičnih djela ili 50 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

cjbpd-tromjesecni izvjestaj (2)“Materijalna šteta od ovih krivičnih djela veća je od 380.000 KM, a prošle godine iznosila je 31.000 KM, dok je protivpravno stečena imovinska korist 328.000 KM, a u uporednom periodu je iznosila 4.000 KM”, istakao je Ivanić.

Načelnik CJB Prijedor rekao je da je stanje bezbjednosti saobraćaja zadovoljavajuće, te da je evidentirano 5.619 prekršaja ili za 1.020 prekršaja, odnosno 22,2 odsto više nego prošle godine.

Evidentirano je ukupno 159 saobraćajnih nesreća ili za 4,8 odsto manje nego u uporednom periodu.

“Kada je riječ o upravno-pravnim poslovima ukupno je izdato 8.347 ličnih karata ili za 15 odsto više, 3.288 putnih isprava ili za 5,9 odsto više, 3.918 vozačkih dozvola ili za 45,2 odsto više, a registrovano je 7.117 vozila ili za četiri odsto više nego u uporednom periodu”, rekao je Ivanić.

On je dodao da će u narednom periodu biti preduzimane mjere i radnje na zaštiti i prevenciji terorizma, suzbijanju narkomanije, suzbijanju privrednog kriminala, suzbijanju korupcije, rasvjetljavanju težih krivičnih djela iz prethodnog perioda, održavanju povoljnog stanja javnog reda i mira, te prevenciji u saobraćaju, sa ciljanom represijom na najčešće uzroke saobraćajnih nezgoda, a to su alkohol i brzina.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Dukić rekao je da će u narednom periodu akcenat biti na rješavanju krivičnih djela protiv života i tijela, a izvršenih nad Irenom Predojević i Radovanom Grbićem, kao i ostalih djela iz proteklog perioda.

Dukić je dodao da policijski službenici nastavljaju rad na sprečavanju izvršenja krivičnih djela.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com