U Prijedoru je obilježena 29. godišnjica osnivanja Sedmog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan kaže da MUP ima obavezu da sačuva Republiku Srpsku mirnu, da štiti njen ustavni poredak, život i bezbjednost građana i njihovu imovinu.

– Te ustavne nadležnosti Ministarstva nisu nimalo ni danas lake u miru, ali to je naša obaveza prema onima koji su dali život, da Srpsku sačuvamo mirnom i stabilnom – rekao je Karan.

Kroz Sedmi odred, čije sjedište je bilo u Prijedoru, prošlo je više od 450 boraca, a njih sedam živote je ugradilo u temelje Srpske. Šezdeset pet ih je bilo lakše i teže ranjeno. Na obilježavanje godišnjice formiranja došao je Nemanja čiji je otac poginuo kao pripadnik Specijalne brigade.

– Nažalost nije mi ostala slika od oca, ali evo ja danas koji sam ovdje, kao sin njegov da iskažem potpuno poštovanje prema njemu, prema svim saborvcima njegovim koji su bili ovdje, koji su dali živote i za ovu državu i sve ovdje što postoji – naveo je sin poginulog borca Sedmog odreda Specijalne brigade policije Nemanja Maksimović.

Svog sina Radovana koji je dao život za odbranu Republike Srpske sjeća se Miloš Gligorić.

– Bio je jako lijep, jako dobar, pošten, bio je dobar borac i ništa više ja ne bih rekao. Hvala svima koji su nas pozvali, jednom godišnje dolazimo – istakao je otac poginulog borca Sedmog odreda Specijalne brigade policije Miloš Gligorić.

Sedmi odred Specijalne brigade policije bio je elitna borbena i manevarska jedinica za brza dejstva. Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata dejstvovao je u zonama odgovrnosti svih šest korpusa Vojske Republike Srpske.

– U suštini, to nije 29 godina dana jedinice. Svi pripadnici su uglavnom bili od prvog početka dana rata, tako da su pokazali sve svoje čojstvo, znanje, umijeće, svoj patriotizam i rodoljublje – dodao je ratni komandant Sedmog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske Zlatko Brdar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, sa Vojskom i narodom, odbranilo je Srpsku i donijelo slobodu.

– Momci su dali neizmjeran doprinos za stvaranje Republike Srpske. To govore mnoge činjenice, počev od toga na kojem su sve ratištima učestvovali, uspjehe koje su ostvarili, broj, nažalost, najhrabrijih među nama, to jest među njima, onih kojih su svoje živote ugradili u temelje Srpske – rekao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Vijence na spomen-obilježje za sedam poginulih pripadnika Sedmog odreda položile su i delegacije ostalih osam odreda Specijalne brigade policije, čija baze su bile širom Srpske.

Služen je parastos poginulim pripadnicima Odreda u crkvi Svete Trojice i položeni vijenci na spomenik poginulim borcima “Za krst časni” i ispred spomen ploče u zgradi Policijske uprave Prijedor.

Odred je imao oko 450 boraca, od kojih je sedam poginulih i 65 lakše i teže ranjenih.

RTRS