U Prijedoru će sutra biti obilježeno 29 godina od osnivanja Sedmog odreda Specijalne brigade policije, elitne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

Tim povodom biće služen parastos poginulim pripadnicima Odreda u crkvi Svete Trojice i položeni vijenci na spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata “Za krst časni” i ispred spomen ploče u zgradi Policijske uprave Prijedor.

Riječ je o okupljanju pripadnika ovog i svih ostalih odreda specijalne policije koji se uz tradicionalno druženje prisjećaju saboraca, poginulih pripadnika odreda i njihovu najveću žrtvu koju su dali za stvaranje Republike Srpske.

Tradiciju ove elitne jedinice MUP-a Republike Srpske slijede pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske.

Odred je imao oko 450 boraca od kojih je sedam poginulih i 65 lakše i teže ranjenih.

Za svoj doprinos u minulom ratu pripadnici Sedmog odreda odlikovani su ordenom Nemanjića, ordenom NJegoša prvog reda i Medaljom Petra Mrkonjića, a u komandi brigade su pojedinačno uručena dva ordena Nemanjića i više od 25 ordena – Karađorđeve zvijezde.

Parastos je zakazan za 11.00 časova, za 11.30 časova polaganje vijenaca ispred Spomenika “Za krst časni”, a u 12.00 časova ispred spomen ploče u zgradi Policijske uprave Prijedor.

SRNA
Foto – arhiva