Advokat iz Prijedora Dragan Radetić je u završnoj riječi u Osnovnom banjalučkom sudu u Banjaluci, u predmetu u kojem mu se sudi za zloupotrebu povjerenja i prevaru, optužnicu i suđenje protiv njega nazvao javnim progonom, a dokaze fiktivnim.

Radetić se u završnoj riječi osvrnuo na pojedine dokaze Tužilaštva i Odbrane, ističući da je ugovor prezentovan u vezi s prometovanjem nekretnina fiktivan.

“Josip Ćorić je sakrio da on nije stvarni vlasnik predmetne nekretnine. Za mene kao optuženog to ima veliki značaj jer mi se optužnicom imputira da sam na osnovu tog ugovora htio da podignem kredit od 150.000 maraka, a ja sam čim saznao za spor između Kozara-turista i Ćorića, a što sam vidio u posjedovnom listu, poslao molbu za prekid kreditnog zahtjeva”, naveo je Radetić.

Dodao je da se optužnicom koja mu je stavljena na teret vrši njegov javni progon, s obzirom na to da je prvobitna optužnica za ovaj slučaj podignuta 2013. godine.

“Ukazujem da izmjenjena optužnica iz 2021. godine, osim nekoliko pravopisnih promjena i zareza, nije različita od optužnice Specijalnog tužilaštva iz 2013 .Optužnica je nezakonita i formalna, jer ta optužnica Specijalnog tužilaštva je nepotpisana i neovjerena kopija”, rekao je Radetić.

U završnoj riječi je napomenuo da su službeni podnosioci prijave protiv njega dvije advokatice iz Banjaluke, koje su bile pravne opunomoćnice oštećenih, to jest porodice Ćorić.

“One su saslušane i kao svjedoci, pa dolazimo u jedan besmisao da neko ko je pisao prijavu dolazi kao svjedok da potvrdi te navode. Posebno je neprihvatljivo da su svi ključni svjedoci Tužilaštva iz grada Banjaluka, a da s Prijedorom nemaju nikakve veze. Oni su potvrdili da advokata Radetića nikada nisu vidjeli i upoznali”, naveo je Radetić.

Sudsko vijeće je Radetića više puta opominjalo zbog iznošenja brojnih optužbi na rad Tužilaštva i pojedinih sudija.

Dragana Radetića optužnica tereti da je, kao advokat i punomoćnik Josipa Ćorića iz Prijedora, prodao imovinu oštećenog vrijednu 160.000 konvertibilnih maraka (KM) i od njega uzeo još 120.000 KM.

Radetić je 2015. godine osuđen na dvije i po godine zatvora zbog ovog djela u predmetu koji je protiv njega vođen u Okružnom sudu u Banjaluci. Tom presudom jena tri mjeseca zatvora osuđena Radetićeva punica Jelena Đenadija, na čije ime je optuženi prepisao Ćorićevu imovinu.

Ovu presudu je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske, koji je u odluci naveo da postupak nije trebalo voditi Republičko javno tužilaštvo, već Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, pa je predmet vraćen na novo suđenje Osnovnom sudu u Banjaluci.

Radetić će 30. marta nastaviti s iznošenjem završne riječi.

detektor.ba