Udruženje za zaštitu potrošača “DON” u saradnji sa Područnom privrednom komorom Banjaluka – kancelarija Prijedor organizovalo je okrugli sto na temu “Prava i obaveze trgovaca i pružaoca usluga u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj”.

Na okruglom stolu razgovarano je i o izmjenama ovog zakona.

Učesnici su saglasni u jednom, da zajednički treba raditi na poboljšanju ove oblasti. “Svaki razgovor mora donijeti pozitivna rješenja i poboljšanje usluga trgovaca, odnosno pružaoca usluga. Nama je bitno i da kupac bude upoznat sa svojim pravima i obavezama, jer nam to olakšava rješavanje određenih problema s kupcem, ali i naš rad”, rekao je preduzetnik Dragan Dragojević.

Da ima problematike u ovoj oblasti, potvrđuje i podatak da se prošle godine “DON-u” obratilo 2.223 potrošača. “Niko od nas ne želi da se žali na nešto što nije u domenu zaštite potrošača, a s druge strane vrlo je značajno istaći da za neke stvari nisu odgovorni trgovci, koji su kao neka sredina između proizvođača i distributera. Ali problematike još uvijek ima, jer imamo neuređeno tržište, te dva različita zakona u dva entiteta”, rekla je Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana “DON”.

Jasno je da zakon štiti prava potrošača, ali poslodavci često imaju određene dileme i nedoumice kako da postupe u nekim situacijama, ističu iz Privredne komore. “Tako da ćemo mi, kao Privredna komora koja štiti interese privrednih subjekata pokušati da otvorimo i ove teme i da možda rezultat ovog okruglog stola bude i inicijativa u smislu izmjena zakona”, rekla je Dijana Đaković, rukovodilac prijedorske kancelarije Područne privredne komore Banjaluka.

Okrugli sto organizovan je u okviru projekta “Edukovan trgovac – Zaštićen potrošač”, koji je podržalo Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

kozarski.com