Na Mrakovici će danas biti održana svečana prezentacija “Plana upravljanja i uključivanja lokalne zajednice Nacionalnog parka Kozara”, najavljeno je iz Nacionalnog parka.

Plan upravljanja se odnosi na posjetioce i uključivanje lokalnih zajednica Nacionalnog parka “Kozara”, a treba da poboljša očuvanje i upravljanje Nacionalnim parkom Kozara u sferi turizma i uključenosti lokalnih zajednica, kao i da poboljša prihode upravljaču i lokalnom stanovništvu kroz saradnju i zajedničko sprovođenje aktivnosti, te utvrditi potrebe izgradnje kapaciteta i obuka.

Ovim planom se žele identifikovati i upravljački alati potrebni za praćenje uticaja posjetilačkih aktivnosti na prirodne resurse Parka, razviti mehanizmi regulacije i unaprijediti komunikacija s posjetiocima.

Plan je dio petogodišnjeg USAID-ovog Projekta “Turizam” radi razvoja konkurentnosti turističke industrije i lanaca vrijednosti u ruralnim područjima BiH.

Plan upravljanja nastao je saradnjom USAID projekta “Turizma”, Nacionalnog parka Kozara, predstavnika Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske i drugih zainteresovanih aktera.

Projekat podržava napore za razvoj turističkog sektora BiH i povećanje konkurentnosti zemlje kao destinacije za putovanja.

Prezentacija ekspertskog tima, koji sačinjavaju Milena Šijan i Dunja Delić Božić, zakazana je za 11.00 časova u Hotelu “Bijele vode” na Mrakovici.

SRNA
foto – ilustracija