Pripadnici Policijske uprave Prijedor jutros su u Kozarcu saslušali imama iz ovog mjesta, Amira Mahića, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo – izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

Njegov advokat Emir Kovačević smatra da nema osnova za pokretanje postupka,jer se Mahić izvinio nakon što je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo.

Međutim, pravnici kažu da Mahićevo izvinjenje jeste olakšavajuća okolnost, ali ga ne oslobađa odgovornosti za izgovorene riječi.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac, Amir Mahić, saslušan je u prisustvu advokata Emira Kovačevića, kojeg mu je obezbijedila Islamska zajednica. Imam Mahić pred kamere nije želio, ali jeste Kovačević. Smatra da je njegov klijent nevin i da nema nikakve krivične odgovornosti.

– Mi smatramo da nema ikakvog osnova za pokretanje jednog ovakvog postupka, pogotovo ako se uzme u obzir da je efendija Mahić uputio izvinjenje svima onima koji su se osjećali uvrijeđenim i to zvinjenje urađeno je ušravo sa ovog mjesta sa kojeg su izrečeni ti neki stavovi – kaže Kovačević.

Mahićevo izvinjenje jeste olakšavajuća okolnost, ali ga ni u kojem slučaju ne oslobađa odgovornosti, smatra advokat Milan Petković.

– Samo njegovo izvinjenje ne predstavlja okolnost koja bi isključila njegovu krivičnu odgovornost, to može biti samo eventualna olakšavajuća okolnost prilikom odmjeravanja kazne, opet kažem, ukoliko bi došlo i utvrdilo se da postoji krivična odgovornost, odnosno da je ovo lice krivo za to krivično djelo – ističe Petković.

Za krivično djelo “javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”, za koje se sumnjiči Mahić, predviđena je novčana kazna , ili kazna zatvora do tri godine.

– Međutim, ukoliko se, kao kvalifilovano djelo, odnosno ukoliko je ovo djelo izazivanje mržnje usmjereno na način da se želi omalovažiti ili izvrgnuti poruzi ili na drugi način nekih vjerskih ili nacionalnih simbola, što Sveti Sava sigurno jeste, u kvalifikovanom krivičnom sjelu iz člana 359 stav 2, za koji je predviđena novčana kazna do pet godina zatvora – naglašava Petković.

Nakon dokumentovanja slučaja, Policijska uprava Prijedor dostaviće izvještaj prijedorskom Okružnom javnom tužilaštvu na dalje postupanje. Od svog osnivanja 2017. godine, do danas, ovo Tužilaštvo imalo je šest predmeta u vezi sa krivičnim djelom- javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

RTRS