Dalbor Railić zvani Dugi, Aleksandar Miljatović i Igor Repajić izjasnili su se danas pred Sudom BiH da nisu krivi za ubistvo načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića.

Sudija u ovom postupku nije čitala optužnicu s obzirom na to da su optuženi kazali da razumiju optužbe i da nema potrebe da im se optužnica čita.

Optužnica je podijeljena u 14 tačaka, a u njoj se pominju dobro poznata imena iz kriminalnog miljea i predmeta “Storage”

Aleksandar Miljatović (34) iz Laktaša se tereti da je tri mjeseca prikupljao podatke o životnim navikama i kretanjima načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića tako što ga je uhodio i snimao kamerom, da bi ga 21. marta ove godine ubio, ispalivši mu metak u potiljak iz pištolja “CZ” kalibra 7,65 mm.

To se navodi u optužnici koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv kriminalne grupe koju je organizovao Dalibor Railić (37) zvani Dugi iz Prijedora, koji je označen kao vođa grupe i nalogodavac Bašićevog ubistva.

Ubistvo dogovorili za 50.000 evra, plaćena samo kapara

Optužnica je podijeljena u 14 tačaka, a osim Railića i Miljatovića za učešće u ubistvu policijskog načelnika optužen je i Igor Repajić (32) koji je imao ulogu pomagača.

“Railić je tokom 2021. godine organizovao grupu, kojoj su pristupili Miljatović i Repajić, s ciljem povezivanja, dogovoranja i izvršenja ubistva Radenka Bašića, zbog otežavanja obavljanja kriminalnih aktivnosti Railića u vezi sa preprodajom droge u Prijedoru i šire, za šta je Railić okrivio upravo Bašića”, navodi se u optužnici u koju je UNA imala uvid.

Dodaje se da je Railić preko Repajića upoznao Miljatovića u decembru 2021. godine. Sreli su se u Prijedoru i tada je tražio od Miljatovića da ubije Bašića za iznos od 50.000 evra.

“Miljatović je to prihvatio i za izvršenje dogovorenog preuzeo je kaparu od 5.000 evra. Nakon toga Miljatović je od početka januara prikupljao informacije o životnim navikama i kretanjima Bašića, tako što ga je uhodio i snimao kamerom. Kameru je kasnije predao Repajiću”, navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da se Miljatović 21. marta, u jutarnjim satima, dovezao u Prijedor automobilom “opel astra” karavan, plave boje, koju mu je dao Repajić.

Pištolj držao u kesi da zadrži čauru

“Na putu ka radnom mjestu Miljatović je pratio i prišao iza leđa Bašiću, kod pješačkog mosta preko kanala koji spaja blok zgrada C i G u naselju Pećani, i iz neposredne blizine s namjerom lišenja života iz pištolja “Crvena zastava”, kalibra 7,65 mm, koji je držao u PVC kesi koja služila za zadržavanje čaure, ispalio jedan metak u potiljak Bašića, od čega je na licu mjesta preminuo”, ističe se u optužnici.

Kako se navodi Miljatović je “astrom” pobjegao u Gradišku, a potom je nazvao Repajića, traživši da dođe po njega u Gradišku. Repajić je to i učinio i odvezao ga u Banjaluku.

“Radi skrivanja tragova Repajić je nakon roga odvezao “astru”, koja je korištena u pripremi ubistva, na otpad gdje je vozilo rastavljeno i prodato u dijelovima”, navodi se u 14. tački optužnice.

Optužnica, koju je podiglo Tužilaštvo BiH, pored ubistva tereti ih tereti i za krijumčarenje narkotika.

Pored pomenute trojke, za šverc narkoticima optuženi su Haris Gudelj (36) iz Prijedora, Mirjana Vujović (43) iz Bileće, Željko Simić (43) iz Bijeljine, Aleksandar Ivković zvani Saša (37) iz Bileće, Goran Gvozden (40) iz Gradiške.

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korišćenjem kriptovanih aplikacija „Skaj“ i „Anom“ krijumčarili drogu kokain i marihuana.

Ističe se da se optuženima na teret stavlja organizovani kriminal, neovlašćen promet opojnih droga, pranje novca i teško ubistvo kao krivično djelo za koje se po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

Bašić, načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, ubijen je u tom gradu hicem iz pištolja 21. marta u jutarnjim časovima. Dok je pješice išao na posao, s leđa je upucan u potiljak, nakon čega je ubica pobjegao.

unaworld.com/ba