U Prijedoru će ove godine biti povećan porez na nekretnine, nakon što je Skupština grada usvojila novu Odluku o visini vrijednosti nepokretnosti. U zavisnosti od kategorije nekretnine i zone u kojoj se nalazi, vrijednost je povećana između 10 i 50 odsto.

Stopa poreza ostala je ista – 0,18 odsto za građane i 0,10 odsto za objekte, u kojima se obavlja poslovna djelatnost.

Povećanjem vrijednosti nekretnina, u prijedorskoj Gradskoj upravi očekuju povećanje budžetskih prihoda po tom osnovu od 20 odsto.

Prošle godine iznosili li su 1,8 miliona maraka.

– Povećana je znatno cijena po svim zonama i kada su u pitanju stambeni prostori i poslovni prostori, industrijsko zemljište, građevinsko zemljište, znači po svim kategorijama – kaže Maja Kunić, načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora.

Povećanje po kategorijama u prosjeku je 20 odsto. Najviše je porasla procjena vrijednosti stanova – i do 50 odsto u zavisnosti od zone.

Odbornici opozicionog SDS-a bili su uzdržani prilikom glasanja o Odluci o visini vrijednosti nekretnina.

– Ostala jedna nedoumica u smislu zemljišta koje se navodi kao razno. Po meni lično, to ostavlja prostora za, da se tako izrazim, manipulacije u smislu trgovanja zemljištem, jer nije definisano šta to znači, “razno” – naglasila je Biljana Knežević, odbornica SDS-a u Skupštini grada Prijedora.

Donesena je i odluka o cijeni boravka u vrtiću. Cijena je povećana na 454 marke mjesečno, ali će roditelji i dalje plaćati 150 maraka mjesečno, dok će povećanje na sebe preuzeti gradska uprava.

– Želim da naglasim da smo zadržali 100 KM, znači ide subvencija za roditelje čija djeca koriste usluge privatne predškolske ustanove. Ono što moram da poručim svima da su sva sredstva obezbjeđena i da idemo u raspisivanje tendera kroz narednih 15 dana za izgradnju savremenog i modernog vrtića u naselju Pećani – poručio je gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor.

Prema prvim procjenama, izgradnja vrtića trajaće između 12 i 14 mjeseci. U prijedorskoj Skupštini doskorašnji samostalni odbornici, a prije toga odbornici DNS-a, Mladen Radišić i Dragan Romčević, pristupili su Klubu SNSD-a, koji sada ima 11 odbornika. Osnovan je i Klub Narodne partije Srpske, nakon što su samostalni odbornici Slavica Popović i Igor Јavorić, takođe izabrani na listi DNS-a, postali članovi te stranke.

RTRS