Halid Muslimović iza sebe ima uspješnu muzičku karijeru – brojne hitove, nagrade, prodate ploče… Put do slave za “plavi čuperak” nije bio lak, ali uspio je da se probije i postane zvijezda.

Međutim, mnogi ne znaju da Halidu pjevanje nije struka za koju se školovao, niti mu je to prvi posao. Pjevač je završio zanat za metalostrugara i odmah po završetku školovanja, početkom osamdesetih godina, kratko radio u željezari u Jesenicama, u Sloveniji. Ipak, Muslimoviću to nije bio prvi posao, vjerovali ili ne.

Pjevač je odmalena imao radne navike i roditelji su mu usadili da treba da zarađuje, pa je još kao dječak imao posao. Dok je išao u osnovnu školu, djetinjstvo je provodio na pijaci u Prijedoru kako bi pomogao majci. On je s njom prodavao paprike i zeleniš i na taj način je novac ulazio u njihovu kuću. Njegova majka uzgajala je povrće oko kuće, nakon čega ga je nosila na pijacu. I Halid je o tome pričao prije nekoliko godina i s ponosom istakao da je radio još dok je bio dječak.

– Potičem iz prave “borbene” radničke porodice. Pomagao sam i ocu, koji je kao fizički radnik od rane zore radio u fabrici celuloze i papira “Celpak”, a poslije privatno, obavljajući građevinsko-tesarske radove. Ali to je bilo kad sam malo porastao, krenuo u srednju školu. U osnovnoj sam s majkom prodavao paprike i ponosan sam na to. Ponosan sam na roditelje koji su me vaspitali u fer-pleju, čestitosti i marljivosti – rekao je Muslimović.

Inače, on je ubrzo nakon završenog zanata postao pjevač, a iako je tada zarađivao dosta novca, nije želio da ostane na nižem nivou obrazovanja. Halid je 2003. godine završio četvrti stepen u Banjaluci, a pet godina kasnije je upisao Koledž za informatiku i menadžment, odsjek za ekonomiju.

Kako kaže, ekonomija je bitna u svim djelatnostima, što mu je bio motiv da diplomira.

Dnevni avaz-express.ba