U gradskom pozorištu večeras će, sa početkom u 19 časova, biti održana Svetosavska akademija pod nazivom “Svetosavski vremeplov”. Akademiji će prethoditi izložba nagrađenih učeničkih literarnih i likovnih radova i krasnopisa posvećenih Svetom Savi.

Izložba će biti otvorena u holu pozorišta, s početkom u 18 časova i 30 minuta.

Javni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola, u čast Svetom Savi, po drugi put je raspisala Srpska pravoslavna crkvena opština Prijedor pod pokroviteljstvom Gradske uprave Prijedor.

Prvu nagradu za literarni rad osvojile su Milica Grabovica iz Lamovite i Milica Budimir, učenica Srednjoškolskog centra Prijedor, dok su autori najboljih likovnih radova Maksim Milić, učenik OŠ “Desanka Maksimović” i Luna Pilipović iz Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedor.

Za najljepši ćirilični krasnopis nagrađene su Ana Malić iz OŠ “Vuk Karadžić” Omarska i Dajana Čorokalo, učenica Elektrotehničke škole Prijedor.

Za prva tri mjesta u sve tri kategorije, obezbijeđene su novčane nagrade od po 300 KM za prvo, 200 za drugo i po 100 KM za treće mjesto.

Na Svetosavskoj akademiji će besjediti Zoran Arsović, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

kozarski.com