Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12, 46/17 i 111/21) i člana 12. stav 3. Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na 1. telefonskoj sjednici održanoj dana 11.01.2023. godine

Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedor, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:
1.Na području grada Prijedora trenutno nema lica sa pozitivnim PSR testom na virus korona. Do sada se 3116 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 173 lica su preminula. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 38 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 20359 lica. U JZU Bolnicu “Dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenje smješteno je 17 pacijenta, od kojih je 10 pozitivno na brzi test. Do sada je prvom dozom vakcine vakcinisano 18.576 građana, drugom dozom 17.923, trećom dozom 5.686 i četvrtom 177 građana.

2.Svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite i sprečavanja širenja virusa korona na području grada Prijedora izvršavaju zadatke, mjere i preporuke date od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.

Vlada Republike Srpske je na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije donijela Uredbu o načinu izvršenja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19, (“Sužbeni glasnik RS” , broj 132/22 ).
Izvod iz teksta Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja COVID 19 u Republici Srpskoj glasi:

Član 13.
Obavezno je nošenje zaštitne maske, na način da pokriva nos i usta, za zaposlene u zdravstvenim ustanovama u neposrednom radu sa pacijentima , te za zaposlene i posjetioce u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite za smještaj korisnika u toku neposrednog kontakta sa korisnicima usluga, odnosne ustanove.

Član 14.
Vaspitno – obrazovne i visokoškolske ustanove dužne su da prate epidemiološku situaciju u okviru svoje ustanove, u saradnji sa nadležnim domom zdravlja preduzimaju potrebne mjere i pravovremeno obavještavaju nadležno ministarstvo, te da budu pripremljene za prilagođavanje rada u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije

Član 15.
Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove uredbe vrše Republička uprava za inspekcijske poslove i posebne organizacione jedinice za obavljanje inspekcijskih poslova u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi jedinica lokalne samouprave posredstvom nadležnih inspektora u skladu sa ovom uredbom, kao i drugi zakonom ovlašćeni republički organi.

Član 16.
Stupanjem na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19 broj: 04/1-012-2-3409/22 ( “Službeni glasnik Republike Srpske “, broj 96/22).

Član 17.
Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivcanja u “Službenom glasniku Republike Srpske “, a prestaje da važi 31. marta 2023. godine.

Naredbe, zaduženja i preporuke
1. Obavezuju se subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost na području grada Prijedora da uslove obavljanja djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu.
2. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova vrše kontrolu i nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih Uredbom o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19 i aktuelnim zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije .

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02- sl-1 /23
Datum: 11.01.2023. godine

KOMANDANT
Slobodan Javor