U porti Crkve Svete Trojice večeras je osveštan i naložen centralni badnjak koji je danas provezen ulicama Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je prisustvovao ovom činu izjavio je novinarima da je ovo bio dan kada treba da se okupe pravoslavci, njihove porodice i prijatelji.

“Uoči ovog velikog praznika, na Badnje veče treba da pošaljemo poruku mira, da budemo jedinstveni, jer samo tako možemo opstati. Potrebno je da poštujemo naše običaje i našu tradiciju. Drago mi je posebno što se kod hrama Svete Trojice okupio veliki broj naših sugrađana. Čestitam Božić uz tradicionalni pozdrav Mir Božiji, Hristos se rodi”, poručio je Javor.

Kum ovogodišnjeg centralnog badnjaka Zoran Šormaz podsjetio je da je jutros u selu Gornja Dragotinja usječen badnjak koji je tokom dana obišao sva gradska naselja i koji je nakon prigodnog programa na malom gradskom trgu naložen ispred Crkve Svete Trojice uz prisustvo velikopg broja vjernika.

“Pokušavamo da se vratimo našim narodnim običajima odnosno da se držimo naše porodice i vjere koja je stub našeg društva” rekao je Šormaz.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin kaže da su se vjernici potrudili da ispoštuju sve običaje.

“Kao što je uobičajeno naši vjernici su se potrudili, jutros poranili i usjekli badnjak, obišli naše parohije i u predvečerje došli u hram Svete Trojice. Badnjak je osveštan, naložen na vatru, poslije večernjeg Bogosluženja podijeljeni su badnjačići sa slamom kao blagoslov današnjeg dana koji nosimo svojim domovima, potom je organizovano pijukanje za najmlađe”, rekao je Hrvaćanin.

Badnjačke svetkovine i večernja bogosluženja održana su u svim parohijama prijedorskog namjesništva Srpske pravoslavne crkve.

Službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima danas se najavljuje rođenje Hrista Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

prijedorgrad.org

Prilikom dočeka centralnog badnjaka na Malom gradskom trgu upriličen je kulturno umjetnički program koji su izveli članovi Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.

Nakon osveštanja i paljenja badnjaka u porti Crkve Svete Trojice i večernjeg bogosluženja, organizovano je pijukanje za najmlađe.