Šteta od nedavnih poplava u Prijedoru procijenjena je na najmanje milion i po maraka. Voda je ušla u oko stotinu stambenih i više od stotinu pomoćnih objekata, a oštećeni su putevi i mostovi.

Porodica Radaković iz Topolika štetu procjenjuje na više od 10 hiljada maraka. Voda u prizemlju bila je visine 60 centimetara. Uništeni su podovi, namještaj i uređaji.

– Zbog poplava mi smo morali obezbijediti jednu prostoriju gore u potkrovlju. Imamo dvoje unučadi, malih, kojima smo morali iznajmiti stan, snaha bude s njima, jer nemaju uslova odvje da žive – rekla je Nada Radaković iz Prijedora.

Izlivanje riječice Miloševice poplavilo je i dom porodice Lelović. U prizemlju je praktično sve uništeno. Cvita Lelović supruga je poginulog borca, a njena kćerka živi u prizemlju. Ovo je druga poplava samo ove godine.

– Šta od stvari i šta je tu za upotrebu – ništa. Znači, sve smo morali renovirati. Opštinama nam daje ta sredstva. Obnavljamo – navela je Cita Lelović.

Porodica Davidović sama je počela renoviranje poplavljene kuće. Štetu procjeljuju na više od 10 hiljada maraka.

– Mi sad radimo, digli smo podove i slaijevamo ponovo tlakove, mijenjamo stiropor, mijenjamo sve i sad opet treba keramiku ili nešto na to, moramo obnoviti – naveo je Milan Davidović.

Komisije za procjenu štete u Prijedoru još nisu završile sa radom. Do sada su ustanovile da je u 72 domaćinstava voda ušla u sobe, a u 32 u kupatilo ili ostavu. Oštećeno je 78 putnih pravaca i sedam mostova, a pojavilo se i pet klizišta. Šteta je, za sada, procijenjena na 1,5 miliona maraka.

– Građani mogu očekivati podršku i podršku mogu očekivati prvo oni građani gdje je voda upla u stambene objekte, tačnije u objekte, spavaće sobe i dnevne boravke. Za sbve ostalo, mi ćemo sagledati situaciju i vidjeti koja je to šteta i skladu naravno sa finansijkim mogućnostima našeg grada, i naravno uz podršku Vlade Republike Srpske, vidjeti šta je realno u tom momentu da mi učinimo – naveo je gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor.

Vlada je obezbijedila podršku od 200 hiljada maraka, a Grad će takođe obezbijediti dio novca za obeštećenje građana, kaže Јavor. Iz Voda Srpske ranije je najavljeno da će ugovor o uređenju dijela korita Miloševice u dužini 1.700 metara biti potpisan najkasnije do kraja ovog mjeseca.

RTRS