Knjiga za djecu “Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru” autora Berislava Blagojevića promovisana je sinoć u Prijedoru, a prihod od prodaje knjiga namijenjen je za pomoć prihvatilištu za pse koje vodi prijedorsko Udruženje za zaštitu životinja i životne sredine “Spas”.

Direktorica biblioteke Gordana Vila rekla je da je u pitanju prva knjiga ovog autora koja je namijenjena djeci, da je priča inspirisana stvarnim psom Gagom koji je stigao u kutiji od cipela, a poslije nekog vremena dobio i drugara, mačka Riplija, te da je uvrštena u lektiru za četvrti razred osnovne škole u Republici Srpskoj.

“Prihod od prodaje ove knjige, kao i nekih drugih knjiga, za šta su zaslužni Berislav i njegov izdavač, ide `Spasu`, a što ne prodamo, poklonićemo `Spasu` da ih oni mogu nastaviti prodavati”, rekla je Vila.

Ona je pozvala sugrađane da učestvuju u prikupljanju pomoći za prihvatilište za pse, a u čitaonici su bili izloženi i prodavani proizvodi, kao i na bazaru organizovanom krajem prošle sedmice u prijedorskom šetalištu, poput dukseva, čaša, flaša za vodu, cekera, kabanica, stikera, magneta i privjesaka – sve sa logom “Spasa”.

Aktivistkinja “Spasa” Ina Ritan rekla je da je u prihvatilištu trenutno smješteno oko 500 pasa, da su im uvijek najpotrebniji hrana i uslovan smještaj – toplota i zaštita od kiše i snijega zimi, a od vrućine ljeti.

“Udomljavanja je uvijek manje nego što je potrebno. Uslovi su da pas ne bude na lancu ni u boksu, a, ako ima dvorište, da je ograđeno. Imali smo udomljavanja, mahom u BiH, nešto po Evropi, a imamo čak i jedno u Americi”, navela je ona.

Pisac Berislav Blagojević rekao je da pažljiv čitalac u knjizi nalazi brigu za okruženje, ne samo životinje nego i biljke, na vrijednost udomljavanja, na ekološku notu i na uvažavanje različitosti.

“Ono što je važno da se zna jeste da kad udomite psa nema nove verzije. Čuvate ga do kraja, a ne, kao telefon, kad izađe nova verzija, stara se baca. U vrijeme kad je gotovo sve potrošna roba, ovakvi primjeri nas uče odgovornosti prema drugim živim bićima, ali i stvarima”, dodao je Blagojević.

Prijedorska biblioteka od prošle godine je “pet frendli” tako da korisnici i u prostor biblioteke i u prostor čitaonice mogu dolaziti sa svojim ljubimcima, te su na večerašnjem događaju djeci iz više osnovnih škola najveća atrakcija bili štenci iz prihvatilišta “Spasa”.

SRNA