Muzičko-poetski teatar pod nazivom „S Jesenjinom u srcu“ održan je sinoć na Palama u organizaciji prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije.

Riječ je o projektu koji ovo udruženje realizuje u saradnji sa Fondom „Ruski mir“.

Direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz rekao je Srni da je muzičko-poetski teatar dio projekta koji su pisali još 2020. povodom 125 godina od rođenja ovog velikog pjesnika.

On dodaje da je muzičko-poetski teatar sastavljen od izabranih pjesama Sergeja Jesenjina koje govore glumci na sceni, kao i muzičkih numera.

Šormaz objašnjava da su pjesme prevođene sada ponovo, zato što je po prvi put rađen prevod pjesama na srpski jezik na ijekavskom izgovoru, a da je do sada bilo samo na ekavskom.

On je naglasio da je to u stvari priča o svemu što je Jesenjin volio u svom, nažalost, kratkom životu.

„Pjesme su komponovane da se prikaže sve od Jesenjinovog najranijeg djetinjstva – njegovog rodnog mjesta, njegovog sela za kojim je žudio, o kojem je lijepo pisao, kao i o svemu što ga je okruživalo na tom selu, pa do njegovih mladalačkih dana, ljubavi prema majci, sestri, ženama, ali i ljubavi prema njegovoj otadžbini“, naveo je Šormaz.

Šormaz je rekao da je poruka da se treba baviti lijepim, korisnim i ugodnim stvarima, poezijom, muzikom i pisanom rječju.

Osim članova muzičke, igračke i pjevačke sekcije Udruženja za očuvanje tradicije, u programu, koji je izveden u Kulturnom centru na Palama, učestvovali su i Pozorište Prijedor i prijedorska Gimnazija „Sveti Sava“.

Ulaz je bio besplatan, a posjetioce je „dočekao“ besplatan primjerak dvojezične knjige izabranih i prevedenih pjesama Sergeja Jesenjina pod nazivom „Dajte mi otadžbinu moju“.

palelive.com/SRNA