Predstavnice Fondacije “Udružene žene” Banjaluka podijelile su danas svoja iskustva u postupanju i zbrinjavanju žrtava nasilja u porodici sa subjektima zaštite iz Prijedora. Ove godine, u Sigurnoj kući u Banjaluci zbrinuto je petoro žena i djece iz Prijedora, rečeno je na okruglom stolu koji je za predstavnike subjekata zaštite organizovao Centar za socijalni rad Prijedor. Sa žrtvama nasilja u Sigurnoj kući, već 16 godina radi socijalna radnica Dragana Miljković. Individualno je koliko će žena trpjeti nasilje, ali kod prijavljivanja je ključan prvi kontakt sa profesionalcima koji pružaju usluge direktno žrtvama, poručila je Miljkovićeva.

“Ukoliko naiđe na osobe koje su senzibilisane za ovu kategoriju, vrlo je vjerovanto da će žena izaći iz tog kruga nasilja kao jedan pozitivan primjer, gdje će nastaviti samostalan život uz podršku svih drugih institucija, organizacija i primarne porodice. Ali, ako u tom prvom kontaktu s policijom, centrima za socijalni rad ili nevladinim organizacijama ona naiđe na neadekvatan pristup, velika je vjerovatnoća da će se povući i da se više neće obraćati za pomoć, jer će smatrati da je niko ne štiti”, rekla je Miljkovićeva.

Fondacija “Udružene žene” Banjaluka, pokrenula je prvi SOS telefon u Srpskoj 1264, koji je aktivan 24 časa. Današnji okrugli sto bio je završna aktivnost Centra za socijalni rad Prijedor u okviru globalne kampanje “16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja”. Na području Policijske uprave Prijedor, od januara do novembra ove godine, evidentirana su 144 krivična djela nasilja u porodici. U polnoj strukturi žrtava, najviše je žena – 127.

kozarski.com